Share
Kako je rudnik soli Velička u Poljskoj postao atrakcija

Kako je rudnik soli Velička u Poljskoj postao atrakcija

Poljska je tradicionalno privlačna turistička destinacija za one koji žele da osete slovenski duh u srcu Evrope. Varšava i Krakov, sadašnja i bivša poljska prestonica, su nezaobilazne destinacije, ali ovaj deo Evrope nudi i jednu podzemnu atrakciju koja je po svojoj istoriji i strukturi jedinstvena u svetu. Reč je o rudniku soli Velička.

Za razliku od klasičnih tura i razgledanja po gradovima, poseta Velički podrazumeva višečasovnu avanturu koja počinje 64 metara ispod zemlje, tokom koje se posetiocima otkriva pravo podzemno carstvo soli.

Šta Velička nudi posetiocima?

Najveći broj turista Veličku posećuje u sklopu organizovanih turističkih tura koje su sastavni deo obilaska i upoznavanja bivše poljske prestonice. Ukoliko uskoro planirate odlazak u Krakov Nova godina 2019 je sjajna prilika da čujete sve legende o nastanku grada i njegovoj okolini, a jedna takva vezuje se upravo za najveći svetski rudnik soli.

Istorija rudnika

Sa istorijom dugom preko 700 godina, rudnik predstavlja jedan od najstarijih čuvara soli na svetu. Bio je aktivan od 13. veka kada je izgrađen pa sve do 2007. godine, kada su iskopavanja prestala. Od tada je otvoren za turiste koji pristižu iz svih delova sveta da bi videli Krakov i čuveni rudnik.

Obilazak rudnika

Rudnik je izgrađen u devet nivoa, a prostire se na površini dugačkoj 300 kilometara. Za turiste je otvoren samo jedan mali deo koji se nalazi između 64. i 135. metra dubine, i njegov obilazak podrazumeva oko tri kilometra pešačenja, odnosno samo 1% celog rudnika. Ipak, tokom tročasovnog razgledanja posetioci imaju priliku da prođu kroz nekoliko odaja i mnogo rudarskih prolaza koji su opremljeni tako da im pružaju najpribližniji doživljaj onoga što se u ovom podzemlju dešavalo vekovima.

Spuštanje u rudnik počinje silaskom niz 378 drvenih stepenica. Iako je samo stepenište vrlo usko i pomalo neprijatno klaustrofobičnim posetiocima, po silasku se dolazi u ogromne prostorije obložene solju. Profesionalni vodiči vode grupe od četrdesetak turista detaljno im objašnjavajući svaku pojavu. Moguće je videti rudarske alate, staje za konje koji su služili kao pomoć rudarima, pa čak i crkvu koju su rudari napravili kako bi tu vršili religijske obrede, jer nisu bili u mogućnosti da izlaze na površinu često.

Jedna od najraskošnijih kapela je kapela princeze Kinge, gde su, prema legendi, rudari pronašli čvrst grumen soli u kome je zapravo bio njen verenički prsten. Sve u ovoj kapeli je sačinjeno od soli, od zidova pa do samih lustera koji zbog kristala soli stvaraju zanimljivu igru svetlosti. Odaje i prolazi sadrže veliki broj skulptura i statua koje predstavljaju rudare i njihove aktivnosti, a svaka skulptura krije svoju priču koju posetiocima prenose sami vodiči.

Ne udaljavajte se od vodiča

Posetiocima se apeluje da strogo prate vodiče i njihove instrukcije, jer iako je ovaj deo rudnika prilagođen turistima, i dalje je moguće izgubiti se u nekom od stotine tunela. Prilikom prolaska kroz tunele, na zidovima je moguće primetiti pločice sa likom patuljka koji pokazuje pravac i predstavlja zaštitnika rudara. U jednom delu obilaska vodiči će vam ponuditi da liznete zidove i tako probate so, a ako osvetlite te komade zidova mobilnim telefonima, uverićete se da su zaista napravljeni od soli a ne od kamena kako to izgleda na prvi pogled.

Velička od nastanka pa do danas

Prema legendi, Velička je došao u posed poljske vladarske dinastije udajom mađarske princeze Kinge za poljskog princa Boleslava. Rudnik je dobila u miraz, a danas se u njegovim tunelima nalazi i pomenuta odaja ove princeze koja je otvorena za obilaske.

I dok je ovo nekada bilo mesto ispunjeno hrabrim rudarima koji su obavljali teške i zahtevne poslove iskopavanja soli, danas je u dubinama Veličke moguće organizovati sastanke, venčanja ili novogodišnje proslave. U njemu se nalaze prostrane sale prilagođene ovoj nameni, a i sami turisti mogu da posete neki od restorana ili kafića koji su na raspolaganju. Iz rudnika se izlazi liftovima, a pre samog izlaza možete svratiti u suvenirnicu i kupiti različite predmete od soli: sapune, kristale, nakit, mirisne vrećice i mnoge druge zanimljive stvarčice.

Na nekoliko mesta nedostupnih za posetioce se i dalje vrši iskopavanje soli, pa Velička važi za najstariji aktivan rudnik soli u svetu. 1978. godine je uvršten na UNESCO-vu listu najvažnijih “spomenika” kulturne i prirodne baštine sveta. Rudnik je dosada primio oko 42 miliona posetilaca, a poznati među njima su Nikola Kopernik, Dmitrij Mendeljejev i Johan Volfgang Gete, čiju statuu je moguće videti u rudniku.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press