Share
Koliko je pouzana analiza otiska prsta?

Koliko je pouzana analiza otiska prsta?

Ekspert u forenzici će vam reći da je otisak prsta najvažniji dokaz i onda kada nemaju ništa što bi mogli da povežu sa nekim za koga sumnjaju da je počinio zločin. Način na koji će pronaći otisak je najčešće korišćenje praha kojim prekriju mesto za koje veruju da bi se otisak mogao naći, ili koriste niz hemikalija koji otkriva otiske na površinama.

Otisak prsta se sastoji od niza linija, raspoređenih tako da se kreiraju jedinstveni prepoznatljivi šabloni. Ono što ima skoro 95% otisaka u bazi jesu sledeća tri oblika:

Naravno, pored toga svaki otisak prsta čoveka ima i jedinstvene komponente koje se po tome razlikuju od ostalih otisaka drugih ljudi. Pritom, otisak prsta se kod čoveka ne menja već ostaje isti tokom celog života, što ga čini moćnim oružijem za indentifikaciju. Da bi se otisak poklopio sa nekim otiskom u bazi podataka, prvo mora biti dovoljno očuvan, zatim se poredi sa drugim otiscima u bazi, da bi se na kraju potvrdilo da je to taj otisak zbog količine komponenti koje se poklapaju. Međutim, koliko je zapravo ovo pouzdano? Ono što su istraživanja pokazala do sada jeste da se 0,1% otisaka lažno poklope sa nekim drugim otiskom. Iako, brojka 0,1% ne izgleda veliko, to znači da je 1 od 1000 ljudi optužen lažno zbog greške sistema koji analizira otiske. Međutim, to se nadomesti time što nisu svakom slučaju potrebni otisci da bi se neko optužio za zločin. I drugi faktori poput motiva, svedoka, oružija i tome slično igraju bitnu ulogu. Ono što je problem, jeste to što nekada delimični otisak prsta nađe odgovarajuću podudarnost sa onim iz baze, a onda život te osobe, njegove navike i interesovanja utiču na građenje slučaja i pothranjuju validnost otiska, iako on možda nije taj koji je počinio zločin.

Dakle, loše strane koje smanjuju pouzdanost analiziranja otisaka prsta su:

1) ignorisanje razlika između otisaka

2) nedostatak samostalne potvrde putem otiska

3) pritisak da se nađe krivac

4) poznavanje detalja iz života optuženog

Zaključak je da u svakom ljudskom izumu postoji šansa za grešku, a u ovom sistemu će biti grešaka sve dok se ne osmisli nešto novo, dok tehnologija ne napravi pouzdaniji sistem. Verujemo da je ovaj podatak zastrašujuć i budi strah kod građana da ne budu lažno optuženi za zločin koji nisu počinili, ali jedino što ste u mogućnosti da uradite povodom ovoga jeste da budete dobri i pošteni ljudi, te su šanse da se vama ovako nešto desi gotovo ravne nuli.

 

Tekst: Isidora Dimitrijević

Izvor: Redinfoportal.com