Share
Glumačko veče poezije u niškom Narodnom pozorištu

Glumačko veče poezije u niškom Narodnom pozorištu

U Narodnom pozorištu u Nišu, u ponedeljak, 29. oktobra u 19 sati, u foajeu na spratu, biće održano prvo „Glumačko veče poezije“. Poeziju će čitati glumci niškog teatra Dragana Jovanović i Danilo Petrović.

Narodno pozorište Niš; foto: Mediapress.rs

Glumica Dragana Jovanović čitaće stihove Jelene Dimitrijević iz prve objavljene knjige, zbirke pesama pod naslovom „Jelenine pesme“ koja je još prilikom objavljivanja 1894. godine, izazvala razne priče o tome ko je Jelena, ta misteriozna dama koja tako smelo piše sevdalijske pesme, zalazeći u erotizam koji nije bio svojstven ženskom peru. Neki su verovali da je u pitanju žena koja je pobegla iz turskog harema.

Glumac Danilo Petrović čitaće poeziju Radeta Drainca, iz zbirke pesama srpskog pesnika, predstavnika kosmopolitske struje u srpskoj poeziji između Prvog i Drugog svetskog rata.

Ulaz za „Glumačko veče poezije“, prvo u nizu koje će niško pozorište organizovati svakog poslednjeg ponedeljka u mesecu je moguće sa besplatnim kartama, koje se mogu podići na blagajni pozorišta.

Večeri poezije, koje organizuje niško pozorište, imaće i humanitarni karakter. Naime, posetioci će moći da doniraju sredstva prilikom ulaska u pozorište, kojim će se na kraju pozorišne sezone kupiti najnovija izdanja niških autora poezije i time obogatiti fond knjiga u školama u ruralnim sredinama na teritoriji Grada Niša.

 

Autor: Media Press