Share
Seksualna energija je jedna od najjačih sila: Evo kako da je oslobodite i uživate

Seksualna energija je jedna od najjačih sila: Evo kako da je oslobodite i uživate

Žensko zadovoljstvo spada među najmoćnije i najjače sile na zemlji. Možda toga još niste svesne, ali u vama se nalazi izvor vitalnosti koji može da promeni vaše uživanje u seksu i da novim bojama osvetli vaš život. Potrebno je samo da taj izvor malo prodrmate, i to tako što ćete savladati pravilno disanje i meditaciju, koja će vas podsetiti na trenutke kada ste osećali seksualnu strast.

– Seks često smatramo odvojenim od ostatka našeg života, naročito ako nemamo partnera, ali to je daleko od istine. Naš seksualni život u najdubljem smislu oslikava naše opšte zdravlje, naše veze i naše emocionalno stanje. Naša ličnost i iskustvo utiču na našu seksualnost, a određene promene u našem seksualnom životu mogu preobraziti i ostale aspekte našeg života, uključujući i naše emotivne veze – objašnjava Nadica Isailović, holistički terapeut.

Seksualna želja, kaže ona, pokazatelj je mnogih delova ženskog bića, ali je i uslovljena brojnim faktorima.

– Umor, emocionalna i fizička iscrpljenost su neki od glavnih razloga zbog kojih ženama nije do seksa. Ženi je potrebno da bude odmorna, srećna, opuštena, zdrava, da niko i ništa ne smeta spolja. Hormoni su takođe čest faktor smanjene želje, kao i mnogi lekovi koje koristimo. Međutim, najčešći uzroci izostanka seksualne želje jesu anksioznost i depresija – navodi Nadica Isailović.

Ali, kaže naša sagovornica, bez obzira na to koliko ste nervozni, opterećeni ili neraspoloženi, u vama postoji klica žudnje.

– Da biste je osetili bez obzira na okolnosti, morate se opustiti duhovno i telesno. Dobar način za to jeste vežba disanja stomakom, tehnika koju možete primeniti kad god ste napeti. Jednostavna je i vrlo efikasna. Drugi dobra tehnika za buđenje strasti je usmerena meditacija, koja će vas podsetiti na trenutke kada ste bili strastveni.

Vežba disanja za otklanjanje napetosti

Sedite i namestite se udobno, opustite ramena. Položite ruke na stomak, odmah ispod pupka. Udahnite duboko, kroz nos, tako da vam se stomak naduje i blago potisne ruke unapred. Polako izdahnite kroz nos ili usta, tako da vam se stomak vrati u normalan položaj. Udahnite i izdahnite devet ili 18 puta i osetite kako vam se telo opušta. Dok izdišete, zamislite da sa dahom ispuštate svoju napetost. Kada se opustite, pređite na vežbu meditacije.

Pronađite mirno mesto gde vas neće ometati petnaestak minuta. Počnite prisećanjem na trenutke kada ste osećali seksualnu strast. Dozvolite mislima da lutaju kroz vaša sećanja, sve dok ne pronađete neko s kojim možete uspostaviti odnos i koje jasno vidite u svojoj svesti. Ukoliko vam se javi sećanje na više situacija, ne morate odabrati samo jednu. U njima ćete možda biti sa partnerom ili sami.

Ako pak ne možete da se prisetite trenutaka strasti, možete i da zamislite neku seksualnu fantaziju. Sada se uživite u to sećanje.

Jeste li sami ili sa partnerom? Ako ste sa nekim, ko je to?

Kako izgleda vaše okruženje? Doživite ga što detaljnije možete.

Jeste li u kući ili napolju? Koje boje vidite? Kakvo je osvetljenje – prigušeno ili jako? Je li hladno ili toplo? Čujete li zvuke i koje ili je tiho i mirno?

Sada obratite pažnju na osećaje u telu. Uočite osećaje na svojoj koži, usnama, dopustite sebi da osetite žudnju.

Osećate li toplotu, treperenje ili nešto novo za vas? Gde osećate strast u telu? Upamtite dobro energiju svoje žudnje i probajte da prepoznate gde, kada i u kojim situacijama se još osećate tako? Da li je to poznat osećaj, vezan za posao ili neke druge aktivnosti ili je nešto što dugo niste osetili i novo je za vas? Polako otvorite oči i na posebnom papiru zapišite, što detaljnije, posebne karakteristike i šta biste iz tog iskustva mogli odmah da uklopite u svoj život.

 

Autor: V. N.