Share
Čokolada u kombinaciji sa suplementima cinka može da pomogne da živite duže

Čokolada u kombinaciji sa suplementima cinka može da pomogne da živite duže

Lepe vesti za sve sladokusce.

Konzumiranje čokolade i kafe ili čaja pomaže da duže živite, pokazalo je novo istraživanje Univerziteta “Erlangen–Nuremberg”.

Ipak, postoji jedna caka – čokoladu i čaj ili kafu bi trebalo da kombinujete sa suplementima cinka, koji aktivira supstancu koja usporava starenje.

Na ovaj način se preokreće “unutrašnji” stres koji se prirodno nakuplja tokom godina, a koji se povezuje sa različitim bolestima – od kancera do Alchajmera.

Nemački naučnici ističu da je cink relativno bezbedan suplement, čak i ako se uzima u većim dozama, te da bi ga trebalo uzimati redovno, da bi se usporilo starenje.

Čokolada, vino, kafa i čaj sadrže antioksidante polifenole, koji sprečavaju oštećenja ćelija. Naučnici iz Nemačke su utvrdili da cink aktivira komponentu u polifenolima. Kada se ta komponenta aktivira, ona onde štiti od gasa koji kao “otpad” proizvode ćelije. Ovaj gas može da ošteti DNK i da dovede do oksidativnog stresa, koji ubrzava starenje, prenosi Dejli Mejl.

Takođe, povezuje se i sa zapaljenjem koje onda uzrokuje kancer i degenerativne bolesti poput Alchajmera.

Polifenoli sami ne mogu da pobede ovaj štetni gas, ali kada se kombinuju sa cinkom, stvaraju takozvani mega kompleks.

Stručnjaci ističu da je cink kao suplement mnogo bezbedniji od bakra ili gvožđa, odnosno može da se toleriše u većim dozama kada dovodi zglavnom samo do mučnine i eventualne promene ukusa.

Posebno savetuju da se cink konzumira uz namirnice koje sadrže polifenole, koji ima dosta, recimo, u crvenom mesu.

Ono što bi svakako trebalo da izbegavate je alkohol koji poništava efekat cinka, što znači da ako želite da pijete vino, trebalo bi da kupite bezalkoholno.

 

Izvor: Srbijadanas.com