Share
Opera i teatar Madlenianum gostuju u niškom Narodnom pozorištu sa predstavom ‘Mitrovdan’

Opera i teatar Madlenianum gostuju u niškom Narodnom pozorištu sa predstavom ‘Mitrovdan’

Na sceni Narodnog pozorišta u Nišu, u ponedeljak, 12.11.2018. godine, gostuje predstava „Mitrovdan“ po tekstu i režiji Bratislava Petkovića. Reč je o koprodukciji Opere i teatra Madlenianum i Moderne garaže iz Beograda, koja je premijerno izvedena 9. februara 2018. godine.

U središtu priče su patrijarh srpski Gavrilo Dožić, oslobođeni zatočenik nacističkog logora u Nemačkoj, i vladika Nikolaj Velimirovič, emigrant.

Jedno od najuzbudljivijih mesta u drami „Mitrovdan“ je upravo odluka Vilhelma Krauta do tog dana bude kršten i da postane pravoslavac, nadahnut od strane ljudi kakvi su bili patrijarh Gavrilo i vladika Nikolaj. Crkveni velikodostojnici ostaju nepokolebljivo odani suštini svetosavske tradicije i etike, s tim što patrijarh Dožić ne odustaje od namere da se vrati u otadžbinu i podeli istorijsku sudbinu sa svojim narodom, a vladika Nikolaj nastavlja emigrantski život do svog ovozemaljskog kraja.

Moderna garaža producira predstavu „Mitrovdan“ koja je praizvedba teksta Bratislava Petkovića, vlasnika pozorišta Moderna garaža.

Uloge tumače Nebojša Ljubišić, Lako Nikolić i Božidar Stošić. Scenografiju potpisuje Vladimir Ćirić, a kostimografiju Tijana Sićević.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni pozorišta po ceni od 800 dinara u parteru i 600 na balkonu.

 

Foto: Operatheatremadlenianum.com

Autor: Mediapress.rs