Share
Koliko lica čovek može da upamti?

Koliko lica čovek može da upamti?

Popularna psihologija bavi se različitim aspektima ljudske psihe u svakodnevnom životu, pa ukoliko ste se pitali koliko lica se može smestiti u čovekovu memoriju, saznajte u nastavku teksta.

Naučnici iz Velike Britanije na osnovu sprovedenih eksperimenata odredili su da je prosečan broj lica koja čovek može upamtiti iznosi 5000. Ovo je optimalna brojka, a raspon se kreće od 1000 do 10 000.

Istraživanje je pokazalo da ovaj raspon može odrediti i sistem vrednosti same osobe, tako oni koji slabije pamte lica, više se fokusiraju na osobine. Ukazali su i da na memoriju u ovom slučaju utiče i društveni faktor, jer oni koji žive u manjim sredinama, tokom života se susreću sa manjim brojem ljudi, samim tim, pamte i manji broj lica.

Studija je obuhvatila 25 studenata diplomskih ili postdiplomskih studija na Univerzitetu u Glazgovu i Univerziteta u Aberdenu u Škotskoj, prenosi News.com.au

Vežbe su obihvatale prepoznavanje ljudi iz okruženja, poznanika, ali i ličnosti iz javnog života, a krajnji razultat dao je broj 5000 kao prosek.

 

Autor: Media Press