Share
Glumci niškog Narodnog pozorišta osvojili nagrade na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Glumci niškog Narodnog pozorišta osvojili nagrade na Festivalu prvoizvedenih predstava u Aleksincu

Na upravo završenom Festivalu Prvoizvedenih Predstava u Aleksincu, žiri u sastavu: Milivoje Mlađenović, Slobodan Savić i Goran Ibrajter, jednoglasno je doneo odluku da nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu dodeli Nataši Stanković za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, u produkciji Narodnog pozorišta Niš.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljuje se Aleksandru Marinkoviću za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš.

Saopštenje stručnog žirija 7. festivala prvoizvedenih predstava

Jedna nepromišljena, nedovoljno utemeljena i neprincipijelna odluka, bacila je veliku senku na 7. festival prvoizvedenih predstava u Aleksincu i dovela njegovu budućnost u pitanje. Ničim izazvana, osim malopalanačkim udvorištvom i politikantstvom najgore sorte, odluka da se dva dana uoči Festivala, a nakon što je njegov repertoar odavno utvrđen i usvojen, iz selekcije izostavi predstava „Utopljena duša“, Beogradskog dramskog pozorišta, a zbog navodnog sukoba interesa između oca selektora i sina glumca, odraz je, po našem mišljenju, neznanja, političkog voluntarizma i komesarske osionosti. Suočeni s neprijatnim činjenicama vanumetničke prirode, koje štete ne samo pozorištu nego sveopštoj klimi u društvu, a na molbu selektora i umetničkog direktora Festivala Tomislava Trifunovića koji je, uprkos svemu, sve vreme prisustvovao Festivalu i, pre svega, zbog glumačkih ansambala i publike koja je svake večeri ispunjavala salu, odlučili smo da ipak obavimo dužnost stručnog žirija koju smo prihvatili još pre nekoliko meseci. Jer, kao što reče jedan od nagrađenih na ovogodišnjem Festivalu: Aleksinački festival se brani u Aleksincu. Mi dolepotpisani dodajemo: sloboda se osvaja na sceni, a ne iza kulisa.

Tokom šest festivalskih večeri videli smo pet predstava u konkurenciji za nagrade, različitih po tematici, estetici, pozorišnoj poetici, neujednačenih po dometima i scenskim postignućima.

Članovi žirija izražavaju snažnu podršku Festivalu koji je pre sedam godina u Aleksincu obnovio, u najboljim namerama, Dušan Duka Jovanović. Nadamo se da će njegovi sledbenici istrajati u odbrani ove plemenite pozorišne, kulturne i društvene misije.

Na završnoj sednici održanoj 27.11.2018. godine, nakon svih odgledanih predstava, žiri u sastavu: Slobodan Savić, Goran Ibrajter i Milivoje Mlađenović (predsednik), jednoglasno je doneo sledeće

ODLUKE

Nagrada „Dušan Duka Jovanović“ za najbolju mladu glumicu dodeljuje se Nataši Stanković za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš.

Nagrada za najboljeg glumca dodeljuje se Aleksandru Marinkoviću za ulogu u predstavi „U čije ime“, Aleksandra Mihailovića, u režiji Milana Karadžića, produkcija Narodno pozorište Niš.

Nagrada „Olga Ivanović“ za najbolju glumicu dodeljuje se ravnopravno Isidori Simijonović, Nini Nešković i Vanji Nenadić za uloge u predstavi „Jami distrikt“, Milene Bogavac, u režiji Kokana Mladenovića, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Think Tank Studio Novi Sad.

Nagrada za najbolju režiju dodeljuje se Kokanu Mladenoviću za režiju predstave „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Think Tank Studio Novi Sad.

Nagrada za najbolju predstavu dodeljuje se predstavi „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Think Tank Studio Novi Sad.

Nagrada „Slobodan Selenić“ za najbolji tekst dodeljuje se Mileni Bogavac za tekst predstave „Jami distrikt“, produkcija Bitef teatar Beograd, Centar za kulturu Tivat, Asocijacija „Mask“ Segedin i Think Tank Studio Novi Sad.

Članovi stručnog žirija

Slobodan Savić
Goran Ibrajter
Milivoje Mlađenović, predsednik

U Aleksincu,
27.11.2018.

 

Foto: Narodnopozoristenis.rs

Autor: Media Press