Share
Dve nagrade za glumačka ostvarenja u predstavi ‘Cveće male Ide’ na 49. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Dve nagrade za glumačka ostvarenja u predstavi ‘Cveće male Ide’ na 49. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

Na sinoć završenim 49. susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije u Novom Sadu, stručni žiri dodelio je nagrade za glumačka ostvarenja Mirjani Đorđević za ulogu Ide i Srđanu Miljkoviću za uloge Baštenskog patuljka, Bendžamina i poi leptria u predstavi “Cveće male Ide”.

Nagrade je u ime Mirjane Đorđević i Srđana Miljkovića primila direktorka Pozorišta lutaka Milica Radulović.

Susreti

Domaćin ovogodišnjih Susreta bilo je Pozorište mladih Novi Sad. U svojoj najavi, orgnizatori su naveli: „Lutkarstvo je, inače, jedna veoma čudna i izdržljiva biljka koja, pored svih nedaća kojim je decenijama izložena, uspeva da opstane i uvek nas prijatno iznenadi. Specifikum ovih Susreta, koje neki nazivaju i Festivalom, je da se svake godine dešavaju u drugom gradu koji uspeva da očuva tu nežnu ali upornu biljku zvanu Profesionalno lutkarsko pozorište.“

U takmičarskom delu programa učestvovalo je osam predstava profesionalnih pozorišta lutaka iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Kragujevca i Niša. Stručni žiri zasedao je u sastavu: Željko Hubač, dramaturg, Dragoslav Todorović, reditelj i Saša Latinović, glumac.

Tri festivala, šest nagrada

Ovo je bilo treće festivalsko izvođenje predstave „Cveće male Ide“ nakon premijere koja je izvedena 22. juna. Da podsetimo, na Festivalu pozoršta zadjecu u Banjaluci, Biljana Radenković je dobila nagradu za glumačko dostignuće, a na Festivalu profesionalnih pozorišta za decu i mlade „Mali Joakim“ u Užicu, predstavi je dodeljen Gran Pri za najbolju predstavu u celini, Mariji Krstić nagrada za režiju i Mirjani Đorđević nagrada za glumačko ostvarenje.

Predstava „Cveće male Ide“

Mala Ida, devojčica od 5 godina, dobila je mlađeg brata. Stric Zoki, neumorna Baba Verica i zabrinuta mama Ružica, uz pomoć jednog patuljka i brojnog baštenskog i sobnog cveća, ukazuju Idi da prihvati radost deljenja i druge slatke muke koje donosi novi član porodice.

Predstavu “Cveće male Ide” je režirala Marija Krstić, a uloge tumače: Mirjana Đorđević,Biljana Radenković, Aleksandra Pavlović, Stanislava Joković, Mladen Milojkovići Srđan Miljković.

 

Foto: Nispuppets.org.rs

Autor: Media Press