Share
Kako uz pomoć odeće sakriti mane

Kako uz pomoć odeće sakriti mane

Da biste mogli da razvijete sopstveni odevni stil, ključno što treba da uradite jeste da proučite svoje proporcije i da realno posmatrate svoje telo. Drugim rečima, neophodno je da dobro poznajete svaki detalj vaše figure – da li ste previše visoki ili previše niski, da li ste mršavi ili pak imate koji kilogram više, da li vam je struk previsok ili prenizak i sl.

Nakon što tačno utvrdite sve svoje proporcije, biće vam lakše da naučite kakva vam odeća odgovara i koje odevne predmete treba da nosite kako biste uz njihovu pomoću mogli da prikrijete svoje eventualne mane i nedostatke, a da lepše delove tela isturite u prvi plan. Na taj način vaša figura, koliko god vi smatrali svoje telo nesavršenim i punim mana, izgledaće skladnije, a vi ćete izgraditi sopstveni stil i u svakoj prilici ljudima iz okoline biće potpuno jasno da itekako držite do sebe.

Evo i nekih saveta kako treba da se odevate ukoliko smatrate da je potrebno da prikrijete neke nedostakte.

Žena sa velikom stražnjicom

Izbegavajte da često nosite haljine i suknje različitih dužina. Pronađite haljinu koja najviše odgovara vašim proporcijama i držite se takvog kroja. Povedite računa o kombinaciji boja. Neka vam čarape i cipele uvek budu u tonu sa suknjom, haljinom ili pantalonama. Tako ćete dobiti vizuelni efekat izdužene figure.

Izbegavajte da nosite suknje i pantalone svetlih boja, jer ćete tako više skrenuti pažnju na donji deo svoga tela. Imajte na umu da tamne boje čine da široki delovi izgledaju manje. Kada su u pitanju gornji delovi garderobe, eksperimentišite. Pokušajte da njima skrenete pažnju na svoje grudi i da istaknete lice.

Žena sa velikim grudima

Uložite dovoljno vremena kako biste pronašli odgovarajući grudnjak ili bodi. To je deo garderobe koji je najvažniji za opšti izgled svake žene sa velikim grudima. Kupujte grudnjake bez šavova, jer će sa njima vaš profil izgledati prirodnije. Nosite blejzere bez kragne i izbegavajte našivene džepove na grudima. Sa manje detalja na grudima ili u njihovoj blizini, manje ćete skretati pažnju na njih.

Izbegavajte da nosite džempera pripijene uz telo. Takođe, nemojte da preko tamnijie garderobe oblačite svetle gornje delove. Široki pojasevi isto tako nisu dobri za žene sa velikim grudima, jer će sa njima grudi delovati još veće.

Žena sa malim grudima

Isprobajte različite kombinacije sa slojevitim oblačenjem. Zimi preko košulje nosite džemper, a leti ispod košulje nosite grudnjak sa umecima. Za večernje zimske izlaske ne koristite brushalter. Male grudi ispod džempera su toliko privlačne da ne možete ni da zamislite.

Isto tako, male grudi izgledaju predivno u blejzerima koji su slično krojeni kao muški sakoi. Najzad, male grudi stvaraju figuru koja dopušta nošenje širokih čipkastih kragni i rustičnih košulja.

Žene sa visokim strukom

Trudite se da od glave do pete budete obučeni u sličnim tonovima. Kada god možete, opredelite se za ravnu haljinu. Ravan kroj izdužuje liniju struka.

Izbegavajte da uvlačite džempere i bluze, jer će se tako jasno videti gde vam je struk. Dužina gornjih delova garderobe koja najviše odgovara osobama sa visokim strukom je do mesta na kome počinje da se ocrtava stomak.

Ne nosite kaiševe i pojaseve u kontrasntnoj boji. Idealan kaiš za vas treba da bude širok dva i po centimetra, jednostavnog dizajna, u boji suknje ili pantalona.

Žene sa niskim strukom

Za isticanje struka koristite kaiševe, a posebno će vam odgovarate ešarpe u kontrastnim bojama. Striktno vodite računa o kroju blejzera, jer su oni prilično često plitkog kroja. Ne trošite novac na takve blejzere, jer nikada nećete biti zadovoljni time kako vam stoje.

Takođe, ne kupujte suknje ili pantalone sa širokim pojasom, jer će se struk toliko podići da vam uopšte neće biti udobno u takvoj garderobi. Ne nosite kapute ukrojenog ili princess kroja, jer će oni još više naglasiti vaš nizak struk.

Odeća za žene koje imaju ravnu figuru

Birajte suknje, pantalone, haljine, blejzere, koji se blago vezuju u struku. Blagi nabor učiniće da se linija struka ne ucrtava. Ako imate dug vrat, eksperimentišite sa dugačkim maramama i ogrlicama. One će vašem torzu dati iluziju željenog oblika.

Izbegavajte preterano mešanje boja. Neupadljiv, jednostavan dezen najviše odgovara ženama sa ravnom figurom. Ne utežite se kaišem. Ako već želite da nosite kaiš, najbolji su oni koji lako i labavo leže na kukovima.

Žene sa kratkim nogama

Uskladite boju čarapa sa bojom cipela, suknje i pantalona. Kontinuitet boja učiniće da vaše noge izgledaju duže. Nosite pantalone sa uzanim, ravnim nogavicama, jer ćete tako da stvorite vizuelni efekat izduženosti.

Nemojte da nosite pantalone sa manžetnama. Čak i najmanja manžetna skraćuje figuru. Izbegavajte da nosite suknje i haljine čija dužina je ispod kolena, jer će izgledati kao da vam noge presecaju na pola.

Savet plus

Kada jednom naučite osnove odevanja, upotrebite maštu da te osnove dalje unapređujete i razvijete. To je najbolji način da napravite lepu, odgovarajuću kolekciju garderobe u kojoj ćete uvek izgledati kao žena sa stilom. Ukoliko se uvek osećate lepo u garderobi koju nosite, znači da je vaš stil pravi. A to takođe znači da ćete biti srećniji, uspešniji i sa više samopouzdanja.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press