Share
Niške ‘Haiku novine’ obeležavaju 25 godina postojanja

Niške ‘Haiku novine’ obeležavaju 25 godina postojanja

Niške Haiku novine sa dugom tradicijom u Evropi obeležavaju 25 godina postojanja. Kroz časopis je prošlo više od 1000 autora domaće i inostrane haiku scene.

Dragan J. Ristić, književnik i glavni i odgovorni urednik “Haiku novina”

U Nišu već 25 godina izlazi specijalizovani internacionalni časopis za japansku haiku poeziju „Haiku novine“. Prvi broj pojavio se oktobra 1993. godine. Baš u vreme nečuvene inflacije, ekonomske blokade Srbije, restrikcija struje i ratova na teritoriji bivše Jugoslavije grupa intelektualaca iz Niša pokreću časopis okrenut Dalekom istoku i njegovim književnim formama. Likovni umetnik, grafičar Slavoljub Stanković i haiku pesnik Dimitar Anakiev osmišljavaju jedan neobičan izgled časopisa koji se i danas nastavlja. Od 1996. godine glavni urednik Dragan J. Ristić, nastoji da proširi časopis i brojem strana i drugim klasičnim japanskim književnim formama (haibun, tanka, renga, haiga).

Časopis je grafički zanimljiv, bogat crtežima i grafikama, esejima i edukativnim člancima i podacima, ali pre svega obuhvata haiku stvaralaštvo iz Srbije i srpske dijaspore, kao i haiku iz celog sveta (na jeziku originala i prevodu na srpski). Stalne rubrike su i „Stari japanski haiku majstori“, „Razgovori“ (intrevju sa nekim velikim svetskim imenom ), „Sećanja“ (na nekog od naših preminulih velikana haiku poezije), „Haiku prevodi“ (haiku portret jednog od trenutno vodećih haiku pesnika u svetu), „Haiku bibliografija“ (haiku knjige, periodika i zbornici između dva broja), „Zen anegdote“, „Tumačenja“, „Dečji haiku“, „Vesti“, „Temat broja“ (članci o najvećim japanskim haiku pesnicima ili edukativni članci)…

Ovogodišnji, jubilarni 33. broj, donosi sve rubrike, rekordnih 99 domaćih autora, 56 stranih iz 25 zemalja… Posebno je zanimljiv i značajan temat „HAIKU ISTORIJA“ jer pored prigodnih članaka povodom četvrt veka izlaženja „Haiku novina“ donosi i jedno senzacionalno otkriće: HAIKU SE U SRBIJI PISAO I IZMEĐU DVA SVETSKA RATA! Svima je već poznato da haiku poezija na teritoriji bivše Jugoslavije počinje sa Milošem Crnjanskim, njegovim prevodima (objavio knjigu „Pesme starog Japana“ 1928. godine o kojoj je iste godine sa oduševljenjem pisala Isidora Sekulić). Niko, međutim, nije ni tada, ni mnogo kasnije pisao haiku. Tek pedesetih godina počinje se sa pisanjem i prva knjiga haiku poezije objavljena je u Hrvatskoj šezdesetih godina. Najnoviji broj „Haiku novina“ donosi senzacionalnu vest, potkrepljenu faksimilima rukopisa Milana Tokina iz Vršca (iz zaostavštine) da su se trostišja po japanskim uzorima pisala u Srbiji tridesetih, četrdesetih i pedesetih godina. Članak Aleksandra Pavića, doktoranda sa disertacijom o Milanu Tokinu, pokazuje i tumači haiku Milana Tokina kao prvog južnoslovenskog autora haiku poezije!

Haiku novine možete kupiti u knjižari „Čehov“ koja se nalazi u Drvarskoj ulici (kod niške džamije).

 

Foto: Media Press

Autor: Media Press