Share
Premijera predstave ‘Igre u pesku’ za kraj godine u niškom teatru

Premijera predstave ‘Igre u pesku’ za kraj godine u niškom teatru

Predstava „Igre u pesku“ poljskog autora Mihala Valčaka, u režiji Davida Alića, biće izvedena premijerno, 20. i 21. decembra na maloj sceni Narodnog pozorišta u Nišu.

Foto: Narodnopozoristenis.rs

Na današnjoj konferenciji za štampu, upravnik pozorišta, Spasoje Ž. Milovanović, predstavio je autorsku ekipu ove duo drame, te sumirao rezultate i najavio nove projekte, koji će biti realizovani u narednoj godini.

Osim Davida Alića, autorsku ekipu predstave čine i scenografkinja, Katarina Filipović, kostimografkinja Selena Tomašević i kompozitor Srđan Marković.

Ova duo drama, u kojoj igraju Miloš Cvetković i Maja Banković, je duboko emotivna priča o prvoj ljubavi i inicijaciji dvoje dece u svet odraslih. Istovremeno, kroz njihove igre u pesku, intimno i tanano ispričana je priča o njihovim svetovima i životima, koja nikoga ne može ostaviti ravnodušnim.

Predstavu je finasijski podržala Ambasada Republike Poljske u Beogradu.

Prva repriza predstave je zakazana za 25. decembar.

BIOGRAFIJE

David Alić, reditelj

Rođen 1993. godine u Pirotu. Završio Akademiju umetnosti u NovomSadu, u klasi prof. Nikite Milivojevića i asistenta Borisa Liješevića.

Režirao je predstave: Rotšildova violina – A. P. Čehov, Osećaj brade – Ksenija Dragunska, Elingi Kjel Bjarne – Ingvar Ambjarnsen; Šestlica traži pisca – Luiđi Pirandelo,Mali princ – Egziperi, Žak i njegov gospodar – Milan Kundera, Alisa u zemlji čuda – Luis Kerol, Plavi zec slavi rođendan –Nataša Ilić, Legenda o Mesečevoj princezi – Gorana Balančević itd.

Njegove predstave osvojile su čitav niz kako individualnih nagrada, tako i nagrade za najbolje predstave i režiju. Na Festivalu “Mali Joakim” 2016.dobio je Nagradu “Mali Joakim” za najbolju režiju, za predstavu Mali princ.

Mihal Valčak, pisac

Jedan od najznačajnijih i najizvođenijih poljskih pisaca mlađe generacije. Rođen je 1979. Diplomirao je teatrologiju, a potom i režiju na varšavskoj Pozorišnoj akademiji. Na prvoj godinis tudija režije objavljuje svoju prvu dramu Igre u pesku i njome pobeđuje na konkursu “Mi na pragu novog veka”.

Od tog trenutka postaje jedan od najnagrađivanijih mladih pisaca. Njegovi dramski tekstovi nalaze se u svim najvažnijim antologijama savremene poljske drame i prevedeni su i igrani na mnogim svetskim jezicima. Mnoge od svojih drama i sam je režirao, ali nikada najizvođeniju – Igre u pesku.

Dela: Nepoznati (2000), Putovanje (2000), Dvoje (2001), Igre u pesku (2001), Put u unutrašnjost sobe (2002), Ispit (2002), Bez didaskalija (2002), Reka (2003), Tužna princeza (2003), Rudnik (2004), Noćni autobus (2004), Ceo Jaroslavov život (2005), Poslednji otac (2007), Ja jadan, kučka i njen novi tip (2007), Baka (2007).

 

Autor: Media Press