Share
Srđan Gojković Gile (Električni Orgazam) otkriva za portal Media Press: ‘Bio sam uhapšen u Nišu 1982. godine’

Srđan Gojković Gile (Električni Orgazam) otkriva za portal Media Press: ‘Bio sam uhapšen u Nišu 1982. godine’

Uz njihove pesme je igrala rokenrol cela Jugoslavija. Bili su deo “Paket Aranžmana”, i borili se protiv krokodila i za parče slobodnog neba. Nosili su svečane bele košulje, a iz prvih redova su vrištale debele devojke. Tvrdili su da ne postoje, a ipak su objavili novi album “Gde smo sad?”. Održali su prvi koncert u Nišu 16. decembra, a očekuje ih nastavak turneje na jugu Srbije, i to:

  1. decembar – Vranje (Darkwood)
  2. decembar – Leskovac (Tesla bar)
  3. decembar – Niš (Feedback)

Foto: Wood

Sve ovo, ali i mnogo toga drugog, bio je dovoljan razlog za razgovor sa frontmenom “Orgazma” Srđanom Gojkovićem Giletom.

U Nišu niste bili dve godine. Šta se za to vreme dešavalo sa bendom?

To vreme smo uglavnom proveli radeći na novom albumu “Gde smo sad”, koji smo i objavili sredinom godine, a takođe smo svirali i dosta koncerata. Turneja nas je odvela čak do Amerike, gde smo nastupali u Čikagu, Torontu i Windsoru.

Šta publiku očekuje na koncertima u Nišu, Leskovcu, Vranju i Pirotu?

Sviraćemo četiri pesme sa novog albuma, a ostatak će biti presek karijere, znači od Paket Aranžmana pa sve do novog albuma. Sviramo skoro sve najznačajnije pesme iz karijere.

Foto: Wood

Postoji urbana legenda da ste davne 1982. godine bili uhapšeni u Nišu. Da li je to tačno, i ako jeste, šta se zapravo desilo?

Da, jeste, istina je, bio sam uhapšen u Nišu davne 1982. godine! Svirali smo na radnoj akciji i većina učesnika akcije nije volela vrstu muzike koju smo svirali, mislim da bi se mnogo više radovali Lepoj Breni. Pošto su bili nezadovoljni, gađali su nas kamenjem. Ja sam uleteo u publiku i nokautirao jednog od tih koji su bacali kamenje. Došla je policija i uhapsila me, a ne tog tipa. Na sreću, ubrzo se razjasnilo šta se dogodilo pa su me posle pola sata pustili iz zatvora.

Foto: Stanislav Milojković

Znamo da ste u mladosti bili dosta bliski sa Milanom, Margitom i Vladom Divljanom, a da ste se zabavljali sa Sonjim Savić. Koliko često danas pomislite na njih, i kakva vas osećanja vezuju za njih?

Da, to su sve neki ljudi sa kojima sam bio dosta blizak, naročito sa Vladom i Milanom. Nema nekog pravila u tome kad razmišljam o njima. U svakom slučaju često ih se setim i to su uvek neka veoma pozitivna sećanja, neke situacije zajedničkog druženja, smejanje, zezanje, svirke.

Poslednje dve godine zaredom, jedan od vaših omiljenih bendova “The Rolling Stones” su bili na “No Filter” turneji po Evropi. Da li ste “uhvatili” neki od koncerata i, ako jeste, kakvi su utisci?

Da, gledao sam ih 2017. u Spielbergu, Austrija. Meni je bio super koncert, kao uostalom i svaki njihov koji sam gledao. Oni su zaista najbolji dokaz da je rokenrol ozbiljno zanimanje za ceo život.

Kako komentarišete tračeve da ovo može biti njihova poslednja turneja?

Pa to je uvek moguće, sad više nego ikad. Ja lično mislim da će svirati dok god ih zdravlje bude služilo, ali sa obzirom na njihove godine to sigurno neće biti još dugo.

Šta slušate ovih dana?

Uglavnom Rolling Stones turneju iz 1975, po Americi, sa raznih bootlega. I Bob Dylanov novi bootleg series koji se bavi albumom Blood On The Tracks.

Gde ćete za Novu godinu?

Verovatno kući, sa porodicom.

 

Autor: Nikola Jovanović – Media Press