Share
Olakšajte mu muke: Kako da vaš ljubimac preživi petarde i vatromete?

Olakšajte mu muke: Kako da vaš ljubimac preživi petarde i vatromete?

Još jedan dan je ostao do Nove 2019. i mnogi ljudi se već ubrzano spremaju za doček. Neverovatni vatromet ispuniće nebo i sigurno će sve oduševiti. Ili neće? Sve one koji vole svoje četvoronožne članove porodice, a koje hvata velika panika tokom pucanja petardi i vatrometa, ovo doba godine baš i ne usrećuje

Podaci pokazuju da svake godine stotine pasa i mačaka (divlje životinje da i ne spominjemo) ugine zbog srčanog udara prouzrokovanog eksplodiranjem vatrometa ili petardi. Za usmrćivanje životinje često uopšte nije neophodno da joj se baci petarda petardu na glavu – dovoljno je da se to učini negde u njenoj blizini. Zato, ako se već tako slavi, to treba učiniti tako, da životinje ne budu povređene. 

Ipak, vlasnik psa može donekle da olakša situaciju svom ljubimcu. Neki u dogovoru s veterinarima, znaju da mu daju određenu tabletu za smirenje. Drugi praktikuju (tvrde da to pomaže) zamotavanje u široku tkaninu. Zvuči čudno, ali postoji tačno uputstvo za to i nekim psima je tako lakše jer se osećaju sigurno. Drugi, puste glasnu muziku ili se igraju sa psom kako bi mu odvukli pažnju od zvučne apokalipse spolja. Važno je samo da psa, ako počne da drhti, ne treba na silu zagrejavati ili ga smirivati. Treba da se ponašamo kao da se ništa ne događa.

Kada su u strahu, ni njihova poslastica neće pomoći. Veterinari savetuju da se ponašamo normalno i da posmatramo kako reaguje. Kad ga izvodimo van stana tih dana, to treba učiniti kad je zaista neophodno i ne treba ga puštati bez povoca.

U noćima slavlja veliki broj ljubimaca zna u panici da pobegne iz šetnje jer je negde u blizini nešto puklo. U stanu je ipak sigurniji, jer je napolju obično zvuk jači i zbog toga je stres još veći.

 

Izvor: Informer.rs