Share
Istraživanje pokazalo: Koliko je zapravo vremena potrebno za sticanje novih prijatelja

Istraživanje pokazalo: Koliko je zapravo vremena potrebno za sticanje novih prijatelja

Tokom godina, većina od nas stekla je probran krug prijatelja i bitnih ljudi, koje zauvek želi u svom životu, ali kada vratite film unazad, da li ste se ikada zapitali koliko vam je vremena bilo potrebno da pustite neku osobu u svoj život i doživite je kao prijatelja?

Poznanike stičemo na dnevnoj bazi, ali za utvrđivanje prijateljstva, ipak su potrebni određeno vreme i trud.

Nedavno su sprovedena sociološka istraživanja koja su dala rezultate optimalnog vremena, nakon kog, osobu počnemo smatrati prijateljem.

Sprovedena su 2 istraživanja: jedno na 355 ispitanika koji su se doselili u novi grad, a drugo na oko 100 studenata – brucoša, koji su se našli u novom okruženju.

Ispitanici prve grupe trebalo je da se sete prve osobe koju su upoznali po doseljenju i da kažu kako se njihov odnos razvijao tokom vremena. Morali su da otkriju koliko vremena provode sa tom osobom i da li bi je svrstali u kategoriju poznanika, prijatelja ili dobrog prijatelja.

Druga grupa morala je da uradi isto, s izmenom, što su oni davali odgovore o poznanstvu s kolegom kog su prvo upoznali na fakultetu.

Ista pitanja, ispitanicima su postavljena nakon dve, četri i nakon sedam nedelja, kako bi se pratilo razvijanje prijateljskog odnosa.

Istraživanja su pokazala kako je za sticanje osećaja poznanstva potrebno oko 40 do 60 sati aktivnog druženja. Da bi nekog smatrali prijateljem potrebno je 100 sati, a da bi nekoga oslovili svojim dobrim prijateljem potrebno je minimumu 200 sati aktivnog druženja.

Istraživači su istakli, kako je pored vremena aktivnog druženja, bitno koliko su se tokom zajedničkog vremena ljudi zbližili i otvorili jedno prema drugom, jer je to osnovni uslov za sticanje novog prijatelja.

 

Izvor: Lepotaizdravlje.rs