Share
Kako muški, a kako ženski mozak doživljava seksualni čin?

Kako muški, a kako ženski mozak doživljava seksualni čin?

Pojednostavljeno gledajući, i žene i muškarci žele seks, ali ga žele na drugačiji način.

Naučno je dokazano da žene i muškarci nemaju isti mozak. To ne znači da je neko tu pametniji ili gluplji, bolji ili lošiji, nego su jednostavno drugačiji. U većini slučajeva, što je isto tako naučno dokazano, žene i muškarci se ne ponašaju, osećaju, razmišljaju i reaguju na isti način. Zbog toga nije neobično da žene i muškarci doživljavaju i seksualne odnose na drugačiji način. Iako verovatno većina odraslih osoba ima već određena iskustva u tom području, verujemo da će vam ovo istraživanje razjasniti zašto su „Žene s Venere“, a „Muškarci s Marsa“.

Imajte na umu da su navedeni primeri samo rezultat istraživanja, ali i isto tako da je svaka osoba drugačija, pa može da postoji bezbroj varijacija s većim ili manjim odstupanjima od nvedenog primera. Dakle, ne treba muškarce i žene svrstavati u determinovane stereotipe, ali određeni obrasci ponašanja koji su urođeni mogu samo do određene mere da se koriguju, ali ne i u potpunosti promeniti, barem ne u samoj suštini.

Vizualna stimulacija

Na primer, muškarcima je veoma važan vizualni aspekt seksa. Odnosno, vizualizacija im je dodatni stimulans koji ih pali. Nije bitno da li gledaju određeni pornografski sadržaj ili su sami svedoci seksualnog odnosa. Posebno se usmeravaju na određene delove tela, što ih stimuliše.

I žene su isto tako podložne vizualnim stimulansima, ali oni moraju da budu u kombinaciji sa celim okruženjem i kontekstom u kojem se događaju. Žene tako stimulišu romantične reči, gestove, okruženje, kao i način na koji je došlo do samog odnosa, pa tako i sama osećanja. Žene vole više ljubljenja, grljenja, dodirivanje, dok muškarci seks gledaju samo kao orgazam. Odnosno, muškarci su samo fokusirani na snošaj i krajnji – srećan završetak.

Seksualni kontekst

Zanimljivo je, isto tako, da se žene vrlo retko istinski mogu napaliti samo pogledom na lepog golog muškarca ili genitalije muškarca, ali mogu se napaliti i na fotografije para u nekoj seksualnoj pozi. Tu sliku povezuju sa određenom pričom i pretpostavkom koju imaju u svojoj glavi, o tome kako je taj par uopšte došao do te poze koju sad gledaju, odnosno gledaju ceo kontekst slike.

Muškarci pak, s druge strane, vole krupne kadrove ženskih delova tela, posebno genitalija, jer odmah zamišljaju šta bi radili.

Seks i vođenje ljubavi

Žene ne doživljavaju seks kao odbrojavanje koje se završava orgazmom, ni kao zadatak ili test, nego spoj osećanja, mašte i čulnih reakcija, što na kraju vodi i fizičkom zadovoljstvu.Takođe, žene imaju široki spektar seksualnog ponašanja, mnogo više nego što se pre mislilo.

Muški mozak za vreme seksa čini se prema ženskom kao jednosmerni kolosek, bez mogućnosti povratka. Za žene sam čin predigre, ljubljenja, dodirivanja, samog užitka u iščekivanju onog što sledi, i osećaji koje ima u tom trenutku, mogu biti jednako zadovoljavajući kao i sam orgazam, koji je sigurno opet nagrada sam po sebi.

Ženski mozak je organizovano mesto u kojem prioritet ima veza, a kod muškaraca uspeh. Jednostavno rečeno, muškarci svoje „pobede“ čuvaju u jednom posebnom delu mozga, dok ženski mozak nije organizovan na takav način. Odnosno, kod muškaraca seks nije direktno povezan sa emocijama, one su negdje u pozadini, dok je kod žena seks skup svega što se događa u mozgu. To bi moglo da se objasniti i na način da muškarci žele seks, a žene žele da vode ljubav.

 

Izvor: Cosmopolitan.rs