Share
Gugl ima novi veštački glas koji zvuči poput pravog

Gugl ima novi veštački glas koji zvuči poput pravog

Gugl je već godinama globalni lider na polju pametnih mobilnih telefona, pretraživača i OSa za slabije računare -  Chrome OS, a sada Gugl ulazi i na teritoriju sinteze glasa

Text-to-speech ili govor iz teksta je opcija koja se na zapadu vrlo često koristi, naročito u biznis okruženju. Sada Google predstavlja novi veštački glas koji se zapravo generiše u Cloudu tj. oblaku.

Gugl je pre par godina kupio WaveNet tehnologiju, britanske kompanije DeepMind. Ova tehnologija omogućava da računar generiše potpuno prirodan glas, a možete birati uzrast, boju glasa pa čak i način na koji se akcentuju neke reči. 

Ova tehnologija će dobiti na značaju u narednim godinama u robotici i u tzv. pametnim zvučnicima.

Gugl već par godina prebacuje većinu svojih opcija u Oblak/cloud, pa tako Mail, Office aplikacije kao i SnapSeed, veoma popularna aplikacija za obradu fotografija, već duže vreme rade iz oblaka.

Nešto slično radi i Apple sa svojim Siri AI robotom, ali sada Gugl preuzima inicijativu, a cilj je, naravno, potpuna integracija Google servisa sa AI veštačkom inteligencijom i Cloud uslugama.

Oni koji su imali prilike da čuju WaveNet AI glas iz računara kažu da je u 99% slučajeva nemoguće razlikovati kompjuterski i stvaran glas.

 

Izvor: Informer.rs