Share
Pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta

Pušenje nargile opasnije od pušenja cigareta

Pušenje cigareta dostiglo je najniži nivo u svojoj istoriji, ali pušenje nargile sve je popularnije, posebno među mladima. Istraživači su zabrinuti da postoji mogućnost nove epidemije.

Iako se u prošlosti smatralo egzotičnom razonodom i kulturnim fenomenom Bliskog istoka, pušenje nargile u poslednjih nekoliko godina proširilo se u Evropi i Severnoj Americi.

“Kada sam započeo ovo istraživanje pre 20-ak godina, nisam ni slutio da će ovo postati globalni problem. S Bliskog istoka nargila se preselila u SAD i to je jedna od glavnih atrakcija među mladim Amerikancima”, rekao je dr Wasim Maziak, profesor i voditelj Odeljenja za epidemiologiju na Međunarodnom univerzitetu Florida u Majamiju.

Prema procenama centara za kontrolu i prevenciju bolesti, blizu 2,6 miliona odraslih u SAD-u ili jedan odsto ukupnog stanovništva intenzivno je pušilo nargilu u 2017. godini, gotovo dvostruko više u odnosu na pre nekoliko godina. Najčešće nargilu puše mladi od 18. do 24. godine, ali i deca.

Za razliku od duvana u cigaretama, duvan za nargile može imati različite ukuse, što se dopada mlađim potrošačima. Taj duvan takođe proizvodi aromatičan dim koji je lakši i prijatniji za udisanje od duvanskog dima.

Iako se još uvek sprovode istraživanja o uticaju pušenja nargile na zdravlje, preliminarni nalazi pokazuju da to sigurno nije bezopasno.

“Pušenje nargile je verovatno opasno koliko i pušenje cigareta. Kada je reč o određenim kancerogenim supstancama i toksinima, nargila je dosta opasnija od njih”, rekao je Maziak.

Naime, pušenjem nargile u organizam unosite znatno veću količinu dima, katrana i nikotina u odnosu na cigarete, pokazalo je istraživanje iz 2016. godine. U proseku pušenje nargile traje od 30 minuta do sat vremena za razliku od petominutne pauze za cigaretu, čime se produžava izlaganje toksinima i štetnim hemikalijama, kaže Maziak.

 

Autor: Media Press