Share
Premijera predstave ‘Začarani grad’ u niškom Pozorištu lutaka

Premijera predstave ‘Začarani grad’ u niškom Pozorištu lutaka

U petak, 1. februara u 19.00 časova u niškom Pozorištu lutaka održaće se premijera predstave „Začarani grad“, reditelja Stevana Bodrože.

Foto: Mediapress.rs

Kratak sadržaj

Predstava je nastala preplitanjem motiva iz nekoliko bajki Grozdane Olujić. Naime, dečak Radan i devojčica Jana kreću na dug put iz svojh stanova, u jednoj od kamenih gradskih kula, praćeni raznorodnim magičnim bićima koji im pomažu, ne bi li otkrili gde to treba zasaditi poslednje zrno Mesečevog cveta. On jedini može da spasi planetu od neumitnog tonjenja u sivilo. Sivilo je kao zaraza. Ono se zbog modernog načina života širi i na stanove, na porodice, na glave njenih članova i preti da obuzme, a na kraju i uništi čitavu planetu. Starac Milija je jedini koji to uviđa i zajedno sa četom svojih magičnih pomoćnika pokušaće da dopre do dečaka i devojčice i povede ih na put. U pitanju je moderna bajka, sa snažnom ekološkom dimenzijom, koja pokušava da dočara snagu dečije mašte, njenu sposobnost da i u sred gradskog sivila pronađe poslednju šumu na svetu i ponovo ozeleni svet.

Tekst potpisuje Neda Gojković, režiju Stevan Bodroža. Scenografiju i dizajn lutaka radila je Tatjana Milošević.

U predstavi igraju: Srđan Miljković, Aleksandra Pavlović, Aleksandar Krstić, Biljana Radenković, Davorin Dinić, Mirjana Đorđević.

Predstava je namenjena uzrastu 5+.

Pretpremijera – četvrtak, 31. januar, 18.00 časova
Premijera – petak, 1. februar, 19.00 časova

Reč reditelja

Bajke Grozdane Olujić sijaju kao posebno blistave zvezde na nebu domaće književnosti za decu. Usamljena deca, u kulama od stakla i betona, i njihovi imaginarni prijatelji koji ih vode zavojitim putem ka spoznaji samoga sebe – to je sazvežđe motiva, likova i priča kojima je Grozdana zauvek obeležila živote generacija dece.

Često je postupak transportovanja klasične bajke u modernu formu, referentno prema savremenom svetu, posebno izazovan podvig za svakog dramaturga. Darovita mlada dramaturškinja Neda Gojović nije imala taj problem pri ovoj dramatizaciji jer su bajke Grozdane Olujić suštinski moderne, govore o jednoj od najvećih pošasti savremenog doba – samoći, i pojedinačnoj borbi da je prevaziđe.

Izazov pred kojim se Neda našla je da često lapidarne, namerno nedorečene, zagonetne i poetične Grozdanine bajke pretoči u dramski tekst u kom je narativ jasan i pregledan. Smatram da je u tome uspela a da su daroviti glumci Pozorišta lutaka na posebno dirljiv način udahnuli život Grozdaninim likovima – potresnim, kontradiktornim, razdraganim, tužnim, punim ljubavi i vere – kakav je život sam u svim svojim oprečnostima.

Grozdanine bajke govore da čovek mora da iskorači ka drugom čoveku, izvuče se iz svoje ljušture i krene na neizvesni put života i njegovih izazova… ipak kada naša deca krenu na taj put tako što su im putokaz bajke Grozdane Olujić, svi su izgledi da će život u koji ulaze biti uzbudljiva, ponekad teška ali u konačnici ipak predivna avantura.

                                                                                                                                          Stevan Bodroža

 

Autor: Media Press