Share
Koliko posle prehlade ne treba da vežbate

Koliko posle prehlade ne treba da vežbate

Mnogi naprave grešku i tek što ozdrave od prehlade ili gripa, vrate se vežbanju. Organizam je prvih dana još slab za takav fizički napor, a evo koliko posle prehlade ne bi trebalo da vežbate.

Znate da ne treba da vežbate kada ste prehlađeni ili imate gripa, a uostalom, tada nemate ni snage za vežbanje. Ali, kada je pravo vreme za povratak vežbanju?

Ako prerano nakon ozdravljenja počnete da trenirate, velike su šanse da se još niste sasvim oporavili, čime rizikujete zdravlje i moguće je da se ponovo razbolite.

Fitnes eksperti Libi Saliba i Džoš Rid objašnjavaju kako da olakšate sebi povratak vežbanju i upozoravajuće znake da ste u tome požurili.

Libi ističe da je problem sa vežbanjem nakon prehlade ili gripa to što je telo u stanju stresa dok se bori protiv infekcije. Ukoliko ga nakon toga dodatno iscrpljujete vežbanjem, velike su šanse da se povredite jer jednostavno nemate dovoljno energije ni snage za trening.

Ukoliko ne ozdravite ponovo pre nego što počnete da vežbate, grip ili druge infekcije mogu ponovo da se jave, ovog puta još ozbiljnije.

Naime, imuni sistem ionako već naporno radi da bi se odbranio od infekcije, a vežbanje je dodatni fizički stres za telu, koji imunitetu otežava posao.

Čak i ako se osećate bolje, i ubeđeni ste da možete da trenirate, postoji nekoliko način da budete 100 posto sigurni da ste spremni za vežbanje.

Lični trener Džoš Rid ističe da ako imate blage simptome prehlade, poput toga da vam još malo curi nos i suze vam oči, lagani do umereni trening vam neće škoditi.

Ali, ukoliko imate bilo kakve simptome od vrata na dole, uključujući tu i kašalj, groznicu, stomačne probleme, bolove u mišićima, savetuje da sačekate da ti simptomi potpuno nestanu.

I Libi je saglasna, da treba dobro sebe da proverite pre nego što se vratite vežbanju – obratite pažnju na nivo energije i apetit.

“Kada se to vrati u normalu, obično se na oko 90 odsto svog kapaciteta, i to je dovoljno za trening”, ističe ona.

Sa druge strane, ako nemate dovoljno energije jer ste bili bolesni, trening neće ni imati željeni efekat na vaše telo, niti na sagorevanje kalorija.

Kada je reč o vraćanju svojoj uobičajenoj rutini vežbanja, eksperti su saglasni da je važno da idete polao.

“Čak i kada vam je bolje, počnite polako, a pojačavajte intenzitet i trajanje treninga u narednim danima”, savetuje Džoš.

Prvi trening nakon prehlade ili gripa trebalo bi da bude kratak i lagan – od deset do 30 minuta vežbi laganog ili umerenog intenziteta. Preporučuje se hodanje, vožnja bicikla, plivanje, joga, dok bi treninge visokog intenziteta trebalo da izbegavate dok se potpuno ne oporavite.

 

Izvor: Mondo.rs