Share
Zašto smo efikasniji kada imamo više obaveza?

Zašto smo efikasniji kada imamo više obaveza?

Da li ste se ikada zapitali – kako je moguće da najbolje izlazite na kraj sa obavezama onda kada ih imate previše? S druge strane, ako je pred vama samo jedan zadatak, odlažete ga do iznemoglosti… Odgovor daje psihologija.

Ubrzani život u 21. veku nas “melje”, ali naučnici su dokazali da što više obaveza imamo, to ih brže i efikasnije obavljamo. I zato, ne bežite od novih zadataka, jer ćete tako stići da odradite i stare. Takođe, ako vam je potrebna neka usluga, obratite se (pre)zauzetoj osobi, jer je mnogo veća verovatnoća da će vam ona izaći u susret od dokoličara.

Psiholozi kažu da ljudi koji imaju mnogo posla nemaju naviku da odlažu obaveze, bolje su organizovani i naučili su da se nose s negativnim emocijama i iznenadnim situacijama. Osim toga, mnogo brže izvršavaju zadatke od onih koji imaju sve vreme ovog sveta. Osobe s malo obaveza uvek odugovlače, a zatim “drame” kada probiju rok, dok zauzeti znaju kako da se izbore sa negativnim emocijama, reše problem i nađu izlaz iz začaranog kruga obaveza.

 

Izvor: Lepotaizdravlje.rs