Share
Preminule još dve osobe na Klinici za infektivne bolesti u Nišu od posledica gripa AH1N1

Preminule još dve osobe na Klinici za infektivne bolesti u Nišu od posledica gripa AH1N1

Još dve osobe preminule su od komplikacija gripa na Klinici za infektivne bolesti u Nišu, potvrđeno je u Kliničkom centru.

KC Niš; foto: Media Press

„Nažalost, zbog već postojećih hroničnih bolesti i novonastalih pratećih komplikacija i uprkos svim naporima lekara i svih primenjenih mera intenzivnog lečenja, u toku jučerašnjeg dana i noći, preminula su dva pacijenta. Oba su na Kliniku za infektivne bolesti primljena u vrlo teškom stanju. M.S. (66) iz Doljevca, selo Orljane i Lj.J.(75) iz Niša, Suvi do. Kod oba pacijenta analizom krvi potvđjeno je prisustvo virusa gripa AH1N1“ – rečeno je u Kliničkom centru.

Na Klinici za infektivne bolesti, trenutno su hospitalizovana ukupno 32 pacijenta, od kojih je jedanaestoro na respiratorima.

Na Klinici za dečije interne bolesti, trenutno je hospitalizovano osmoro dece. Za sve novoprimljene, poslati uzorci krvi na analizu i čekaju se rezultati. Opšte stanje pacijenata dobro.

Na teritoriji grada Niša prijavljena je epidemija gripa. Prema podacima Instituta za javno zdravlje za sada je registrovano više od 3.800 slučajeva sa simptomima sličnim gripu, što je dvostruko više nego prethodne sedmice.

Od početka sezone gripa od komplikacija izazvanih ovim virusom u Nišu su preminule pet osobe.

U cilju prevencije i kontrole širenja respiratornih infekcija kod pacijenata hospitalizovanih na klinikama Kliničkog centra Niš, a po preporuci niškog Instituta za javno zdravlje i Komisije za intrahospitalne infekcije KC Niš, od 05.02.2019. godine, uvedena je zabrana poseta.

Zabrana poseta pacijentima, uvodi se na svim OJ KC Niš.

 

Autor: Media Press