Share
Kako se lekari štite od virusa? Sledite njihov primer

Kako se lekari štite od virusa? Sledite njihov primer

Lekari su “na prvoj liniji” u sezoni virusa. Evo šta rade da bi zaštitili svoje zdravlje.

Dobra vest o virusima? U najvećem broju slučajeva prolaze sami od sebe. Loša vest? Oporavak može da potraje, i zato je prevencija toliko važna.

Evo šta lekari rade da ne “zakače” nešto.

Peru ruke. Temeljno i često. Ako pažljivo perete ruke šezdesetak sekundi pre jela, nakon odlaska u toalet i pre nego što dodirnete lice, velika je verovatnoća da ćete uspeti da izbegnete virusne infekcije.

Hrane se zdravo i “šareno”. Voće i povrće imaju vitamine i minerale neophodne za dobar imunitet, koje ne možete nadoknaditi tako što ćete ujutru progutati suplemente. Čak i ako niste ljubitelj, naterajte se da jedete voće i povrće.

Spavaju dovoljno. Hronična neispavanost slabi imunitet. Imajte u vidu da je prosečnoj odrasloj osobi potrebno između sedam i devet sati sna u toku noći, piše WebMD.

Dezinfikuju površine koje često dodiruju. Telefon, tastatura, radni sto su leglo klica ako ih ne čistite dovoljno često. Nekoliko puta u toku dana prebrišite ih antibakterijskim vlažnim maramicama. Ili prsnite malo asepsola na ubrus i obrišite ih. A ne bi bilo loše da na “listu” dodate i kvake i daljinske upravljače, recimo.

Odrasla osoba “zakačiće” dve ili tri virusne infekcije u toku godine, čak i ako se pridržava ovih saveta. Ali, ovako bar smanjujete verovatnoću da “zakačite” svaki virus koji kruži ovih dana.

 

Izvor: Mondo.rs