Share
Epidemija gripa u Nišu „pod cenzurom“, nejasan razlog sakrivanja informacija

Epidemija gripa u Nišu „pod cenzurom“, nejasan razlog sakrivanja informacija

Nakon što je u petak prijavljena epidemija gripa u Nišu, nastupio je muk u nadležnim zdravstvenim ustanovama. Koliko je obolelih i da li su tačni navodi o novim smrtnim slučajevima ne žele da govore ni u niškom Kliničkom centru, ni u Institutu za javno zdravlje, već upućuju na Institut Batut, gde – takođe ćute.

Institucije kriju informacije o epidemiji gripa u Nišu; Foto: Mediapress.rs

Informacije o obolelima od gripa poslednjih dana postale su, čini se, poput državne tajne. Dok su iz Kliničkog centra prošle nedelje svakodnevno davali podatke o tome koliko je ljudi sa simptomima gripa hospitalizovano, kao i informacije o preminulim osobama, od subote su zaćutali. Šestu žrtvu gripa nisu zvanično potvrdili, a sada za sve informacije upućuju na “Batut”, pišu Južne vesti.

„Naša zakonska obaveza je da prosleđujemo podatke Institutu za javno zdravlje Niš, a oni dalje Institutu Batut koji daje presek stanja i informacije medijima“, bili su izričiti u Kliničkom centru.

Ništa rečitiji nisu bili ni u niškom Institutu za javno zdravlje.

„Sve zvanične informacije dobićete od Instituta Batut koji prikuplja i obrađuje sve podatke, a u cilju blagovremenog i preciznog izveštavanja“, rekao je direktor Institura za javno zdravlje Niš, Miodrag Stojanović.

Novinari nisu mogli da dobiju precizne informacije ni u Institutu „Batut“. Novinare Južnih vesti prvo su uputili na poslednje izveštaje o epidemiološkom stanju, koji su objavljeni u petak, a potom ih zamolili da sačekaju za nove informacije, da bi na kraju rekli da preuzmu informacije od Tanjuga.

Tako javnost ostaje uskraćena za odgovore na pitanja koliko je obolelih, da li ima novih smrtnih slučajeva i kolika je stopa smrtnosti obolelih od gripa na niškoj Infektivnoj klinici, kao i šta je razlika između prijavljene i proglašene epidemije.

I dok zvaničnih informacija nema, Južnim vestima javljaju se zabrinuti građani, ali i lekari koji tvrde da je epidemija u zamahu, da je polovina umrlih od posledica gripa u Srbiji na jugu zemlje, odnosno u niškom Kliničkom centru u kome je u staroj zgradi Hirurgije otvoren takozvani respiratorni blok.

Lekari objašnjavaju da je taj blok otvoren upravo zbog epidemije gripa, ali iz Niškog kliničkog centra to nisu zvanično potvrdili.

Zašto je grip u Nišu postao „državna tajna broj 1“ za sada nema odgovora, niti racionalnog objašnjenja.

Nezvanično, zabrana objavljivanja podataka stigla je prethodnog vikenda u niške zdravstvene ustanove iz Ministarstva zdravlja kako se građani u Nišu ne bi „nepotrebno“ uznemiravali, pošto su pre toga mediji u Nišu „nadugačko i naširoko“ pisali o 3.800 obolelih od gripa, o šestoro preminulih, o velikom broju hospitalizovanih i onih koji se bore za život.

Broj obolelih raste, ali nema zvanične potvrde

Iako nema zvanične potvrde da broj obolelih od gripa raste, svi oni koji su tokom proteklih dana morali da odu do neke od zdravstvenih ustanova mogli su u to i lično da se uvere.

Ispred lekarskih ordinacija se čeka u kolonama, a najveći broj obolelih žali se na siptome sličnim onim koje grip izaziva kao što su visoka temperatura, kašalj i bolovi u mišićima.

Epidemiolog Branislav Tiodorović rekao je agenciji Beta da se može očekivati da broj obolelih i dalje raste, naročito nakon što deca posle zimskog raspusta krenu ponovo u škole i vrtiće.

„Možemo očekivati da broj obolelih raste sve do kraja februara, posebno među decom koja su osetljiviji deo društva i nisu ranije bila u kontaktu sa gripom“, izjavio je Tiodorović.

On je kazao da grip mora da se „odleži“ i da u slučaju otežanog disanja oboleli moraju da se odmah jave Klinici za infektivne bolesti.

Prema podacima Instituta „Batut“ od 8. februara, u našoj zemlji je od gripa obolelo bezmalo 85.000 lica, a epidemija je proglašena na području Pirotskog i Zlatiborskog okruga, kao i u gradu Nišu.

 

Izvori: Beta, Južne vesti