Share
Lepa lica kratko pamtimo

Lepa lica kratko pamtimo

Studija koju su radili nemački istraživači pokazala je da prijatna i lepa lica brže blede iz pamćenja, a neretko se dešava i da ih teže prepoznajemo na ulici ili ih zamenjujemo drugima

Neatraktivno lice se duže pamti od atraktivnog – paradoks je na koji su ukazali nemački istraživači. Studija koju su radili pokazala je da prijatna i lepa lica brže blede iz pamćenja, a neretko se dešava i da ih teže prepoznajemo na ulici ili ih zamenjujemo drugima.

– Atraktivnost sprečava da prepoznamo lica, osim u slučaju kada su u pitanju veoma uočljive karakteristike, kao što su izuzetno senzualne usne, krupne oči, prelepa kosa – kažu stručnjaci. – Ljude koji imaju klasičnu lepotu lako zaboravljamo, dok pamtimo one koji imaju izrazito ružan nos, veliku glavu, klempave uše ili tmuran pogled.

Naučnici su do ovog zaključka došli tako što su ispitanicima dali da gledaju različite fotografije, pa kada su ih pitali koje likove su zapamtili, ispostavilo se da su to uglavnom bile neprivlačne osobe, zatim lepa lica sa izraženim karakteristikama, pa tek na kraju klasični lepotani.

 

Izvor: Novosti.rs