Share
Japanske stipendije za studente i istraživače u Srbiji

Japanske stipendije za studente i istraživače u Srbiji

Otvoren konkurs za Sakura stipendije koje dodeljuju kompanija Japan Tobacco International i Ambasada Japana

Ambasada Japana; foto: Beobuild.rs

Osmu godinu zaredom kompanija Japan Tobacco International u saradnji sa Ambasadom Japana, objavljuje konkurs za Sakura stipendije za radove u vezi sa Japanomnamenjene svim radoznalim i ambicioznim studentima i istraživačima. Prijavljivanje na konkurs trajaće do 1. aprila 2019. godine, a pravo učešća imaju svi studenti osnovnih i postdiplomskih studija, kao i istraživači koji nisu zaposleni puno radno vreme.

Za učešće na konkursu potrebno je podneti predlog istraživačkog rada na temu u vezi sa Japanom prema obrascu koji je dostupan na sajtu www.sakurastipendije.rs, a iz jedne od sledećih oblasti:

  • Društvenih i humanističkih nauka (ekonomije, prava, političkih nauka, filozofije, japanskog jezika i književnosti)
  • Kulture i umetnosti
  • Kaizen menadžmenta

Sakura stipendija dobila je ime po japanskom drvetu trešnje koje je poznato kao simbol sreće i prosperiteta. JTI i Ambasada Japana veruju da će upravo talentovani istraživači i studenti, kao što su dobitnici Sakura stipendije, doneti prosperitet Srbiji i doprineti promovisanju boljeg razumevanja između dva naroda.

Japan Tobacco International (JTI); foto: Presseportal.ch

Japan Tobacco International (JTI) je najveći japanski investitor u Srbiji i među pet najvećih poreskih obveznika sa 2 milijarde dolara uplaćenih u budžet od 2006. do kraja 2018. godine. Jedina je inostrana kompanija koja otkupljuje domaći duvan, i ujedno najveći proizvođač duvana u Srbiji koji u Beogradu i u fabrici u Senti angažuje oko 1.000 zaposlenih, poljoprivrednika, članova njihovih porodica, kao i sezonskih radnika. Dobitnik je priznanja Virtus koje se dodeljuje za doprinos lokalnoj zajednici u kojoj kompanija posluje. Od kupovine fabrike u Senti 2006. godine, kompanija JTI je utrostručila udeo na tržištu, istovremeno izvozeći cigarete na tržišta Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Hrvatske i Albanije, i duvana u EU.

 

Autor: Media Press