Share
Zašto je opasno da zaustavljamo kijanje?

Zašto je opasno da zaustavljamo kijanje?

Kijamo u različitim situacijama i iz različitih razloga, ali ono što je zajedničko svakom kijanju jeste njegov mehanizam. Naime, kijanje je refleksna radnja, no središte ovog refleksa se ne nalazi u nosu, kako bismo svi najpre pomislili. Kijanje je zapravo grčenje ždrela i grudi. Mehanizam kijanja je sledeći: nervne ćelije u sluzokoži nosa se nadraže i šalju impulse produženoj moždini, potom produžena moždina veoma brzo šalje signale grudnim mišićima. Oni se grče i tako pritiskaju pluća, što uzrokuje zatvaranje mišića ždrela, pa se tako veći deo vazduha koji se istisne iz pluća sprečava da uđe u usta, te prolazi kroz nos.

Oko jednog ćemo se složiti: ne kijamo isto kod kuće i kada se nalazimo u javnosti. Kada se nalazimo van udobnosti sopstvenog doma, trudimo se da suzbijemo kijanje i budemo što pristojniji. Međutim, ovo može imati kobne posledice po naše zdravlje. Lekari bolnice u britanskom gradu Lesteru upozoravaju: „Zaustavljanje kijanja blokiranjem nosa i usta opasan je manevar i treba ga izbegavati”. Bi-Bi-Si prenosi da, iako se to dešava retko, pritisak vazduha koji se stvara prilikom ovakvog kijanja može oštetiti bubne opne i krvne sudove u mozgu.

Otorinolaringolozi bolnice „Leicester NHS Trust” uspešno su izlečili trideset četvorogodišnjeg čoveka kome se nešto slično desilo. „Nakon što je pokušao da spreči kijanje stiskanjem nosa i zatvaranjem usta, opisao je kako mu se činilo da mu je nešto iskočilo na vratu, a potom se javio otok sa obe strane vrata”. Detaljno ispitivanje stručnjaka je pokazalo da je krivac za njegovo stanje bilo baš „opasno kijanje”. Njegova želja da spreči prirodni refleks izazvala je repturu grla. Pacijenta su pustili na kućno lečenje i preporučili mu da nikada ne zatvara nozdrve kada oseti da mora da kine.

Ovo bi bila jedna ekstremna situacija, ali treba se paziti i onih manjih nelagodnosti. Kada kijamo, vazduh se kreće brzinom od 160 km/h, a ako ga mi sprečimo da izađe, stvara se ogroman pritisak, koji negde mora da ode. Pritisak se seli u uši i može uzrokovati privremeni gubitak sluha, vrtoglavicu, pa čak i pucanje kapilara u očima.

Bliži nam se proleće, vladar alergija, te ćemo svi nekada morati da kinemo u javnosti, hteli mi to ili ne. Stručnjaci preporučuju da to slobodno radimo, a Zavod za javno zdravlje u Engleskoj predlaže da se u kritičnim delovima godine trudimo da uvek imamo maramice pri ruci i da dodatnu pažnju obratimo na higijenu ruku.

 

Izvor: Redinfoportal.com