Share
Koliko je seks za jedno veče dobar za mentalno zdravlje?

Koliko je seks za jedno veče dobar za mentalno zdravlje?

Mnogi ljudi su tokom svog života imali seksualne odnose „za jednu noć“ sa osobom koju jedva poznaju ili ne planiraju sa njom započeti vezu.

Dok seks u vezi poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sistema, smanjuje depresiju i jača imunitet, to verovatno nije slučaj za seks za jednu noć. Studije često povezuju povremene seksualne odnose sa brigom o savesti, niskim samopoštovanjem i psihološkim nemirom, posebno kod žena. Dok se muškarci žale na seks koji su propustili, žene često žale zbog seksa za jednu noć.

Kanadska studija koja je uključila 138 učenica i 62 učenika koji su imali seksualni odnos za jedno veče pokazala je da muškarci najčešće žale zbog fizičkih razloga, na primer zato što partner nije dovoljno privlačan. S druge strane, žene su izrazile žaljenje jer su se kasnije kajale i krivile sebe zbog ovog postupka.

Studije imaju različite definicije „seksa za jedno veče“ – od seksa sa osobom koju poznajete manje od 24 sata do “prijatelja sa privilegijama”. Neke od ovih studija pokazuju da se i muškarci i žene osećaju depresivno, usamljeno i iskorišćeno nakon ovih susreta, a druge pokazuju da ovaj seks uzrokuje više pozitivnih nego negativnih emocija.

Profesorka psihologije, Zana Vrangalova, tvrdi da seks za jedno veče može poboljšati vaše opšte stanje povećavajući vaše samopoštovanje, seksualno zadovoljstvo i osećaj da ste voljeni. Ona je spomenula istraživanje sprovedeno na 20.000 učenika koji su pokazali da je samo 42% devojaka doživelo orgazam prilikom seksa za jednu noć dok je kod muškaraca 78% doživelo orgazam. Prema njoj, to može objasniti razlike između onoga kako muškarci i žene razmišljaju o seksu za jednu noć. Iako ona podržava seks za jednu noć, savetuje da se ne upuštate u ovo iskustvo ako želite da ponovo vidite tu osobu.

 

Autor: M.L.

Izvor: Zenskimagazin.rs