Share
Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja

Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja

Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja, pokazalo je špansko istraživanje

Mladi i nešto stariji tinejdžeri rado posežu za alkoholom ne razmišljajući baš mnogo o njegovim lošim posledicama. Opijanje dugoročno uništava pamćenje i otežava izgradnju novih sećanja, pokazalo je špansko istraživanje. Preteranim konzumiranjem alkohola mladi neće zaboraviti samo ono što se desilo prethodne večeri, već i dan pre opijanja. To je zato što je hipokampus, područje u centru mozga, vrlo osetljiv na uticaj toksina koji se oslobađaju iz alkohola. Hipokampus, inače, igra ključnu ulogu u učenju i pamćenju.

Istraživanje je pokazalo da opijanje utiče i na takozvanu deklarativnu memoriju (oblik dugoročnog pamćenja), koja usled konzumiranja alkohola postaje oslabljena, pa studenti, recimo, imaju problem sa usvajanjem informacija koje im se prenose pre svega usmeno.

Zabrinjava saznanje, poručuju istraživači, da se poslednjih godina opijanje među mladima proširilo u celoj Evropi. Pritom, pažnja javnosti uglavnom je usmerena na vidljive negativne posledice alkoholizma, kao što su saobraćajne nesreće, nasilje ili remećenje javnog reda. S druge strane, nijedno društvo apsolutno nije svesno dugoročnih štetnih posledica koje konzumiranje alkohola može da nanese mozgu.

 

Izvor: Novosti.rs