Share
Kako da budete bolji partner ili partnerka

Kako da budete bolji partner ili partnerka

Uz ove savete, biće bliskiji nego ikada.

Mnogi ljudi potpuno pogrešno izjednačavaju intimnost sa seksom. Postoji više vrsta intimnosti, a emocionalna intimnost je mnogo više od nečeg fizičkog, i ključna je za srećnu i zdravu vezu ili brak.

Emocionalna intimnost podrazumeva vaš odnos prema partneru, način na koji međusobno komunicirate, koliko imate poštovanja jedno prema drugom, koliko poverenja, koliko ima osećaja povezanosti, ali i fizičke bliskosti među vama. Emocionalna intimnost se održava kroz poverenje, međusobono poštovanje, dobru komunikaciju koja vam dozvoljava da jedno sa drugim delite i one najintimnije misli i osećanja.

Dakle, sada vam je već jasno da treba da poradite na emocinalnoj intimnosti u vezi, ako želite da budete bolji partner ili partnerka.

Na početku veze, nekako se prirodno nameće da partneri ulažu dosta vremena i energije u vezu, a kasnije izdradnja emocionalne intimnosti zahteva svestan izbor, odnosno trud da radite stvari koje će partnera usrećiti, održati njegovo/njeno interesovanje.

Parovi koji to rade efikasnije komuniciraju, više izražavaju privrženost i češće rade neke stvari samo da bi usrećili svog partnera. Vremenom, prirodno je da donekle počnete da uzimate partnera zdravo za gotovo, da više nemate komunikaciju kao nekad, da ređe izgovarate “volim te”, manje pokazujete privrženost…

Ali, emocionalna intimnost je važna i za efikasnu komunikaciju i za fizičku povezanost. Bez toga, veza pati i vremenom može da počne da ide nizbrdo.

Dobra stvar je da, ako se u vašoj vezi izgubila ta emocionalna intimnost, možete da je vratite. Da biste to uradili, važno je da se prisetite nekih stvari koje ste radili u prošlosti, na početku vaše veze.

Da biste bili bolji partner ili partnerka, morate da ostanete predani tome da se trudite oko veze, a evo nekih saveta koji u tome mogu da vam pomognu:

– Prihvatite i cenite partnerova osećanja i njegov doprinos vašem odnosu

– Kvalitetno provodite zajedničko vreme

– Budite iskreni prema partneru u vezi sa svojim osećanjima

– Budite ljubazni jedno prema drugom

– Pokažite poštovanje prema partnerovim mislima i osećanjima

– Ostanite verni partneru

– Izbegavajte flert sa drugima, čak i ako je reč o potpuno bezazlenom flertovanju jer to može da povredi partnerova osećanja

– Konflikte rešavajte brzo

– Izdvojite vreme samo za vas dvoje

– Pokažite partneru da ga volite

Setite se da se svi parovi svađaju. Povremene rasprave ne znače da vam je veza u nevolji. Ono što je važno je da naučite da komunikacijom i kompromisima rešite te rasprave.

Imajte na umu da je za zdravu i srećnu vezu ili brak važna ljubav, emocionalna intimnost, poštovanje, komunikacija. Ukoliko bilo šta od tih aspekata “zakaže”, i veza će biti “klimava”. Zato se potrudite da radite na svim tim aspektima i vaša veza će biti stabilna, a vi bliskiji i srećniji nego ikada.

 

Izvor: Mondo.rs