Share
Najčešća gljivična oboljenja i kako ih pravilno lečiti

Najčešća gljivična oboljenja i kako ih pravilno lečiti

Gljivice su samostalna grupa organizama i razlikuju se od viših biljaka po svojoj reprodukciji, strukturi i ishrani. Gljivice se nalaze svuda oko nas: u zemlji, vodi i vazduhu. Takođe, kontakt sa zaraženim kućnim ljubimcima može da dovede do prenošenja tzv. zoofilnih tipova gljivica.

Broj osoba obolelih od gljivičnih infekcija, pre svega od gljivičnih oboljenja stopala, značajno raste i podjednak je kod svih starosnih grupa, tako da je veoma važna vaša nega i briga oko celog tela.

Pročitajte, koja su to najčešća gljivična oboljenja, kako se dobijaju i kako ih možete izlečiti.

Atletsko stopalo

Jedno od čestih oblika infekcije, koje prati perutanje i vlaženje između prstiju, jeste atletsko stopalo. Najčešće se javlja kod osoba koje se bave sportom ili imaju pojačano znojenje stopala .

Čim primetite neku promenu na svom stopalu trebalo bi da se obratite svom dermatologu.. Na taj način preveniraćete razvoj ove infekcije.

Da biste se zaštitili od ovog gljivičnog oboljenja izbegavajte da idete bosi na bazenima, javnim tuševima, saunama. Ova mesta su idealna za razvoj gljivica, koje se tako lako prenose. Leti se trudite da nosite otvorenu obuću i nemojte da nosite tuđu obuću.

Najbolje rešenje za atletsko stopalo mogu biti sprejevi koji će otkloniti sve simptome. Važno je da odreagujete na vreme kako bi sprej za stopala imao efekta.

Gljivice na noktima

Gljivična infkecija na noktima izgleda kao krunjenje i zadebljanje nokatne ploče, a vremenom postaje trošna. Nokat može da promeni boju i da postane žut, a ukoliko se infekcija ne leči na vreme, širi se i na ostale nokte.

Dijagnoza gljivičnih oboljenja i pored pregleda, podrazumeva i obavljanje mikološkog pregleda. Često će biti potrebno uzimanje isečka kože i/ili nokta. Osnovni uslov za tačan nalaz na gljivice podrazumeva veoma precizno uzimanje uzorka sa odgovarajućeg mesta. Ako se ovaj deo pregleda odvija na pogrešan način može doći i do pogrešne dijagnoze, nakon toga neadekvatne terapije, a na kraju i nezadovoljavajućeg ishoda lečenja.

Lečenje gljivičnih infekcija zavisi od vrste gljivica, starosti pacijenta i lokalizacije itd. Za infekciju kože mogu da se koriste sprejevi ili kreme za nokte.

Pityrosis versicolor – lišaj

Lišaj na koži predstavlja hroničnu, blagu infekciju kože koju izaziva gljivica Malassezia furfur (Pityrrosporum orbiculare). Ova gljivica se inače nalazi na samoj koži ljudi, ali u nekim uslovima dešava se da dođe do oboljenja.

Na početku se prvo pojavljuju crvene, ovalne ili svetlo braon fleke. Ove fleke imaju sitnu beličastu skramu, koja se vremenom ljuspa. Do ove gljivične infekcije kože dolazi usled pojačanog znojenja i nošenja odeće koja smanjuje respiraciju. Lišaj se najčešće javlja na nadlaktici, trupu, a oboljenje nije zarazno. Može se javiti svrab kože, koji može biti veoma jakog intenziteta.

Najbolje bi bilo da se obratite dermatologu kako biste dobili kremu kao tretman lečenja.

Kandida

Kandidijaza je uglavnom posledica infekcije gljivicama koje se nalaze u čovekovom organizmu i koje iz nekog razloga, u određenom trenutku počnu intenzivno da se razmnožavaju.

Na osnovu obavljenih istraživanja, čak polovina stanovništva pati od gljivica u crevima . Da bi došlo do razvoja infekcije, potrebni su uslovi za rast i razmnožavanje gljivice. Kao najčešći uzrok navodi se pad imuniteta.

Dijagnoza kandide u genitalnom predelu se postavlja mikroskopskim pregledom. Uzima se materijal sa zahvaćenog dela vagine, a ponekad lekar može jednostavnim pregledom da zaključi da je reč o kandidi. Kod plućnog oblika obavlja se radiografija pluća i laboratorijske analize.

Kandida se najčešće javlja kod starijih osoba, dece i trudnica. Često to može biti i posledica korišćenja lekova kao što su antibiotici ili kortikosteroidi.

Prekomerna higijena polnih organa upotrebom alkalnih sapuna, upotreba kontraceptivnih pilula, trudnoća, neadekvatan veš, menstruacija, neadekvatni higijenski ulošci i mnogi drugi razlozi mogu da naprave problem sa kandidom.

Kada je infekcija kandide i toku, izbegavajte da nosite sintetički veš. Nosite pamučni veš koji ste prethodno oprali na visokoj temperaturi i pravilno ga osušili.

Kandida proizvodi različite toksine i loše alkohole. U crevima može doći do stvaranja gasova sa grčevima, neredovne stolice i nadimanja. Ostatak otrovnih supstanci stiže u druge organe i može da prouzrokuje simptome kao što su glavobolja, umor, slaba koncentracija ili depresivno raspoloženje.

Tinea corporis

Tinea corporis predstavlja zaraznu gljivičnu infekciju, koja se javlja u delu trupa i delu gornjih ekstremiteta. Prati je uporan svrab i crvenkast osip koji se obično pojavljuje u pravilnim krugovima sa jasnim granicama. Mogu da budu površni i dubinski oblici oboljenja.

Kada primetite promene na svom telu, obratite se svom dermatologu kako bi vam odmah preprisao adekvatnu terapiju.

Intertrigo

Na određene gljivične infekcije kože mogu uticati tzv. kvasac infekcije. Upravo, intertrigo predstavlja jedan tip kvasac infekcije. Ova infekcija napada pregibne delove kože, poput stomaka, posebno kod gojaznih osoba .

Intertrigo će se pojaviti na delovima kože koji trpe određeni pritisak ili su podložni trenju. Pod uticajem ovih gljivica na koži, koža menja boju od crvene do braonkaste nijanse. Takođe, koža postaje vlažna sa ogoljenim delovima.

Kada primetitie ovakve promene, nemojte sami obavljati lečenje bez prethodne konsultacije sa dermatologom. Od lekara dobićete pravi savet, koji će vam odrediti tačnu terapiju.

Gljivično oboljenje prepona

Ova vrsta gljivičnih infekcija poznata je kao sportski svrab i najviše je zastupljena kod mlađih osoba. Može se razviti i kod gojaznih osoba, kao i kod ženskog pola usled nošenja tesne odeće.

Ovu pojavu prati svrab i crvenilo na preponama, koji mogu da se prošire čak do predela nogu. Gljivice na preponama možete dobiti posle dodirivanja bolesnog stopala rukom (ukoliko imate gljivično oboljenje stopala, prethodno smo spomenuli atletsko stopalo), a zatim rukom kasnije dodirnete prepone.

Kućni ljubimci kao nosioci gljivičnih infekcija

Gljivične infekcije koje se javljaju usled kontakta sa kućnim ljubimcima najčešće se javljaju po telu u vidu okruglih, crvenih ili sivih pečata. Mogu se pojaviti bilo gde na telu, a najčešće se ovi pečati javljaju po nogama.

Ovi crveni pečati mogu biti veličine od 1 do 4cm. Javiće se svrab, a vremenom se javlja i bela skrama. Neophodno je da posetite dermatologa što pre kako biste dobili pravu terapiju. Dermatolog će uzeti bris kako bi utvrdio o kojoj gljivici se tačno radi.

Dobićete kremu koja se nanosi ujutru i uveče i proces lečenja obično traje do tri nedelje. U nekim situacijama čak lečenje može biti i do dva meseca.

Gljivice u kosi

Gljivice u kosi su infekcija uzrokovana gljivicama koje se zovu dermatophytes. Gljivice u kosi potiču od kože glave, a ne od kose. Stanje se javlja i kod dece, mlađih osoba i isto tako i kod odraslih osoba.

Ono što je karakteristično za gljivice u kosi je to što mogu biti jako uporne i da traju nekoliko meseci do čak nekoliko godina. Gljivice u kosi mogu da budu zarazne, što znači da osoba koja ih ima, može ih preneti nekoj drugoj osobi, najčešće putem češlja ili direktnog kontakta.

Kada se pojave gljivice u kosi prvi korak u lečenju jeste dobra higijena. Morate na prvom mestu da koristite prirodne šampone bez jakih hemikalija, dobro da operete i na kraju isperete kosu.

Koristite šampone bez parabena i silikona, tako ćete na najbolji način očuvati zdravlje kože glave i sprečiti razvoj gljivica.

Kako da sprečite gljivične infekcije

Sada kada znate koja su to najčešća gljivična oboljenja koja se mogu pojaviti na telu, kosi i stopalima, treba da imate u vidu i da postoji nekoliko načina koji mogu da spreče nastajanje gljivičnih oboljenja, a sve zavisi od vas:

Neophodna je adekvatna nega celog tela i sve mere predsotrožnosti u koje se ubraja i sprečavanje pojačanog znojenja.

Da biste izbegli sve infekcije stopala na javnim mestima (sportski klubovi, bazeni, tuš kabine, hotelske sobe, zajednički tuševi i sl.) nemojte hodati bosi. Na bazenima i javnim kupalištima: hodajte do ivice bazena u odgovarajućoj plastičnoj obući – nikada bosi. Po izlasku iz vode odmah se obujte, bez stajanja stopalom na ivicu bazena i bilo koju drugu mokru površinu – takođe, tuširajte se u odgovarajućoj obući.

Leti se preporučuje da nosite otvorenu obuću i laganu široku odeću.

Nikada nemojte da nosite tuđu obuću. Redovno menjajte čarape.

Nemojte prislanjati licu tuđe (prljave) mobilne telefone ili stare slušalice. Dezinfikujte što češće svoj telefon, jer po diverzitetu bakterija i gljivica mobilni telefoni nekad prevazilaze WC šolje.

Ukoliko se gljivična infekcija javi na preponama, kao takva ona je češća kod osoba sa viškom kilograma zbog pregiba koji je uvek izložen vlažnoj sredini upravo usled gojaznosti. Ukoliko smanjite kilograme, smanjićete i mogućnost pojave gljivičnih infekcija.

Ukoliko primetite da dolazi do opadanja dlaka kod kućnog ljubimca, obavezno se obratite veterinaru – to može biti prvi znak gljivične infekcije životinja, a samim tim ugroženi ste i vi.

Ukoliko se na koži pojavi crvenilo ili perutanje, odmah se obratite dermatologu i nemojte na svoju ruku u apoteci kupovati masti. Zašto? U apoteci se mogu naći i kupiti kortikosteroidne masti, koje samo mogu da zamaskiraju infekciju, ali ne i da je izleče. Promene na koži, od ovakvih krema će samo vremenom bledeti , ali će se infekcija širiti.

Ukoliko na svojoj kosi primetite promene i na koži glave javi se osip i svrab, prvi korak koji bi trebalo da uradite jeste da promenite šampon. Izbacite iz upotrebe sve jake šampone koji sadrže parabene i silikone – koristite šampone sa prirodnim sastojcima. Ukoliko ova terapija ne pomogne, obratite se lekaru da vidite koji je najbolji vid terapije za vas.

Ukoliko primetite svrab ili peckanje na genitalijama, nikada i ništa nemojte koristiti sami kao vid lečenja. Obavezno se obratite svom lekaru specijalisti koji će odrediti pravu terapiju za vas. Da li je u pitanju kandida ili nešto drugo, to samo specijalista na osnovu pregleda može da utvrdi.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press