Share
Internet “iz svemira” stiže 2021. godine?

Internet “iz svemira” stiže 2021. godine?

Kompanija OneWeb obezbedila je 1,25 milijardi dolara kako bi ubrzala uspostavljanje globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup internetu pomoću satelita

Britanska kompanija koja se bavi inovacijama – OneWeb, obezbedila je 1,25 milijardi dolara kako bi ubrzala uspostavljanje globalne mreže za superbrzi širokopojasni pristup internetu pomoću satelita.

Iz OneWeba poručuju da to znači da je pokretanje mreže 2021. godine “neizbežno”. Ta kompanija je u februaru uspešno lansirala prve satelite koji su u stanju da sve to omoguće, navodi Bi-Bi-Si.

Nakon najnovijeg kruga prikupljanja novca, OneWeb raspolaže sa ukupno 3,4 milijarde dolara kapitala, do koga su došli zahvaljujući ulagačima kao što su japanski tehnološki div Softbank, Virgin Groupa, Coca-Cola i Qualcomm.

U OneWebu navode da će zahvaljujući tom kapitalu do kraja godine početi mesečno da lansiraju po 30 satelita, koji će, kada svi budu lansirani, biti raspoređeni tako da omogućavaju pristup internetu u celom svetu.

Da bi im to pošlo za rukom, u nisku orbitu oko Zemlje, odnosno na visinu do 2.000 kilometara od površine Zemlje, moraće da lansiraju ukupno 650 satelita – iako bi njihov konačni broj mogao da dostigne i do 2.000.

To će biti najveći program lansiranja satelita u istoriji tvrde u OneWebu, koji konkuriše kompanijama kao što je SpaceX, koji ima slične planove. Te kompanije žele da donesu internet u one dijelove svijeta koji trenutno nemaju širokopojasni pristup mreži ili u kojima je pristup neujednačen.

Američki telekomunikacioni preduzetnik Greg Vajler je prošlog meseca za Bi-Bi-Si izjavio da mu je cilj da pomogne ljudima u zemljama u razvoju.

“Ako pogledate ekonomije u nastajanju u kojima nema pristupa internetu ili je on jako ograničen, uglavnom ćete videti siromaštvo”, rekao je Vajler. “Problemi sa zdravstvom, rodna neravnopravnost… svi problemi imaju isti koren. Ljudi nemaju priliku da uče, da se izvuku iz siromaštva i izgrade svoje zajednice. Zato je umrežavanje tako važno!”, naglasio je on.

 

Izvor: Novosti.rs