Share
Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije

Teretana, najbolji saveznik u borbi protiv depresije

Vežbanje tri puta nedeljno umanjuje šanse za pojavu depresije za oko 16%, tvrde naučnici. Svako dodatno vežbanje tokom nedelje rezultira manjom šansom, za čak šest odsto.

Darko Kulić, profesionalni trener i vlasnik teretane Hercool

Britanski naučnici koji su radili na ovim istraživanjima tvrde da odnos između depresije i vežbanja upućuje na način da se istovremeno može poboljšati fizičko i metalno zdravlje. Pod pretpostavkom da je ljubavna veza posledica takvog stanja, fizička aktivnost u slobodno vreme ima efekat zaštite od depresije, ističu naučnici.

Depresija je jedan od najčešćih mentalnih bolesti i Svetska zdravstvena organizacija je smatra vodećim neprijateljem lošeg stanja ljudi u svetu. Lečenje nje obično uključuje lekove, psihoterapiju ili njihovu kombinaciju.

Istraživanje u kojem je učestvovalo 11.135 osoba, opažena je povezanost depresije i fizičke aktivnosti. Sa ciljem da se proceni depresija, ispitanici su popunjavali određene upitnike koji su merili stepen psihičkog narušavanja u uzrasti 23, 33, 42 i 50 godina života. Rezultati su pokazali da osobe koje imaju značajnu fizičku aktivnost imaju i manje simptome ove bolesti.

Portal Media Press vam predlaže da posetite Hram bodybuildingateretanu Hercool u Leskovcu i uverite se u kvalitet usluga i najsavremenije uslove za trening i rekreaciju.

 

Izvor: Menshealth.rs