Share
Zašto je toliko teško gledati sagovornika u oči? Nauka ima odgovor

Zašto je toliko teško gledati sagovornika u oči? Nauka ima odgovor

Ovim pitanjem pozabavili su se i naučnici i konačno su nam ponudili odgovor zašto je toliko teško da sagovornika gledamo u oči tokom konverzacije.

Ako imate ovaj problem, ipak niste čudni, tvrde naučnici

Istraživanja pokazuju da postoji naučni razlog zbog kog imate poteškoća da održavate kontakt očima sa osobom s kojom razgovarate. Ako imate ovaj problem, niste čudni, krivac je mozak, tvrde naučnici.

Mozgu se čini da je teško izvršiti dva zadatka u isto vreme, to jest fokusirati se na ljudsko lice i pronaći prave reči istovremeno. Ovo postaje još očiglednije kada neko pokuša da unese manje poznate reči u razgovor. I tada se ulažu napori da se održi kontakt očima.

Istraživači sa Univerziteta u Kjotu koristili su 26 dobrovoljaca da igraju više igara, dok moraju da gledaju u kompjuterski stvorena lica. Učesnicima je bilo teže da uspostavljaju veze između reči dok su održavali vizuelni kontakt.

Iako vizuelni kontakt i verbalna obrada izgledaju kao dva nezavisna procesa, ljudi često okreću pogled tokom razgovora, što sugeriše istraživačima da postoji veza između ova dva procesa.

TEŽE JE PRIČATI DOK GLEDATE NEKOG U OČI

Učesnici studije su testirani dok je kompjuterski generisano lice gledalo u njihovom pravcu, kao i kada je gledalo u drugom pravcu. Volonterima je bilo teže da identifikuju prave reči kada su održavali kontakt očima. Međutim, razlike se pokazuju u zavisnosti od težine zahteva. Na primer, kada se radi o lakšim zadacima koji uključuju korišćenje jednostavnih reči, učesnici se lakše suočavaju sa situacijom. Ali, kada su morali da rade sa teškim terminima, povezivanje reči sa njima postalo je teži zadatak, posebno pod pritiskom održavanja vizuelnog kontakta.

Istraživači sumnjaju da je neodlučnost učesnika, kada se radi o težim zadacima, nastala zbog nemogućnosti mozga da obradi više informacija u isto vreme.

Dakle, iako možete da održavate vizuelni kontakt i da vodite razgovor u isto vreme, studija pokazuje da svaki od ova dva zadatka troši kognitivne resurse, a ponekad preoptereti kognitivni sistem koji mora da se nosi s mnoštvom stimulansa spolja.

 

Izvor: Telegraf.rs