Share
Ova maca je terapeut i pomaže uznemirenim putnicima na aerodromu! (VIDEO)

Ova maca je terapeut i pomaže uznemirenim putnicima na aerodromu! (VIDEO)

Ova prelepa tigrasta cica-maca je sertifikovana terapijska mačka koja je zaposlena na denverskom aerodromu. Njeno glavno zaduženje je da ublaži anksioznost i strah kod putnika koji baš i nisu ljubitelji aviona…

A kako to čini? Pa tako što im sedne u krilo ili uživa u maženju, što godi i njoj i zabrinutim putnicima.

Terapiju uz pomoć životinja na aerodromima uveli su upravo Amerikanci pre nekoliko godina, a rezultati su više nego zadovoljavajući pa se sve više naših četvoronožnih prijatelja šeta vazdušnim lukama širom SAD kako bi umirili putnike. U Denveru se sa ovom praksom počelo nedavno, a ovaj internacionalni aerodrom može se pohvaliti sa više od 100 sertifikovanih terapijskih pasa, a odnedavno i sa Ksili – prvom macom terapeutom.

Druželjubiva i opuštena

Njena smena traje dva sata svakog dana i uvek je u pratnji svojih vlasnika, a prepoznaćete je po upadljivom plavom prsluku na kojem piše „Pomazi me”. Vlasnici mace Ksili, Lijen i Nejtan Pensak-Rajnhart, udomili su je iz jednog denverskog prihvatilišta kada je imala tek nekoliko meseci. Za zvanje terapijske mačke „kandidovala se” zahvaljujući svom predivnom karakteru – uvek je smirena i prijateljski nastrojena, i što je najvažnije – obožava ljudski dodir i koristi svaku priliku za maženje.

– Kada primetimo nervozu kod nekog od putnika, ili da radoznalo gledaju u Ksili u našem naručju, uvek ih pozovemo da priđu i da se umire. I svaki put uspe. Ona ljudima pomaže da relaksirani i srećni uđu u avion – kaže Lijen.

Slobodno vreme

Kada završi s radnim vremenom, Ksili uživa u svom domu, u kojem joj društvo prave tri psa i dve mace, njena velika porodica. Kako kažu njeni vlasnici, Ksili,osim u pomaganju ljudima i maženju, uživa u dremanju, tumaranju po stanu i istraživanju, i u mačjoj travi.

Pogledajte video na priloženom LINKU.

 

 

Izvor: Informer.rs