Share
Niška slikarka Milica Kostić izlaže radove iz ciklusa ‘Iluminacija’ u ‘Dnevnoj sobi’

Niška slikarka Milica Kostić izlaže radove iz ciklusa ‘Iluminacija’ u ‘Dnevnoj sobi’

Radovi iz ciklusa „Iluminacija” slikarke Milice Kostić biće izloženi u „Dnevnoj sobi” od nedelje 7. aprila do 14. aprila. Posetioci izložbe će imati priliku da se susretnu sa slikama koje odišu slobodom stvaralaštva, a nastale su kao rezultat transcendentalne introspekcije. Milica zapravo pokazuje da u umetnosti ne postoji nešto što je nemoguće a upravo u tom segmentu živi bezgranično izvorište mogućnosti.

Novi ciklus “Iluminacija” prikazuje privlačnu i podsticajnu imaginaciju, unutrašnji svet, uvid i prosvetljenje. Iako se u mnogome razlikuje od prethodnih ciklusa, jer su forme apstrahovane a kolorit sveden, ipak je ostao veran postupku višeslojnog nanošenja boja i impasto tehnici.

„Pisati o vizuelnoj filozofiji Milice Kostić je nepresušni izvor koji oblikuje trohipostazu: egzistentnost, metafizičnost i transcendentalnost.”

Milica Kostić se slikarstvom bavi od 1999. godine. Član je udruženja umetnika Car Konstantin i aktivno izlaže svoje radove na kolektivnim izložbama Udruženja. Učestvovala je na dve kolektivne izložbe u Galeriji Narodnog univerziteta u Vranju i dve u Galeriji Niškog kulturnog centra. U julu 2018. imala je samostalnu izložbu u kafe galeriji „Paris Art“ pod nazivom „Blizanačke duše”. U okviru Resurs centra Niš čije aktivnosti su realizovali UG Mladi ambasadori, a finansirao Grad Niš, u decembru 2018. i januaru 2019. radila je na oslikavanju dva murala u Domu „Duško Radović” i Centru „Mara” u Nišu.

Kako umetnica navodi, sa radovima iz novog ciklusa potrebno je suočiti se izbliza i osetiti vibriranje višeslojnih struktura koje provociraju ispod završnog sloja boja. Asocijativnost i prepoznavanje motiva na individualnom nivou često vodi do raznih reinterpretacija svake slike iz ovog ciklusa ali pravi izvor inspiracije ostaje sakriven duboko u stvaraocu.

Otvaranje izložbe zakazano je za 20 sati.

 

Autor: www.mediapress.rs