Share
Srđan Gojković Gile za Media Press: “Igra rokenrol cela Jugoslavija nije trebalo da bude pesma za Električni Orgazam”

Srđan Gojković Gile za Media Press: “Igra rokenrol cela Jugoslavija nije trebalo da bude pesma za Električni Orgazam”

Legendarni jugoslovenski rok bend, “Električni Orgazam” je sredinom prošle godine objavio svoj 12. studijski album pod nazivom “Gde smo sad?”, koji će predstaviti novosadskoj publici na jednom od retkih prolećnih koncerata u Firchie studiju 19. aprila od 22 sata.

Pored nekoliko pesama sa novog albuma, na repertoaru će se naći i svi hitovi iz skoro 40 godina duge karijere, a kako je nastala legendarna pesma „Igra rokenrol cela Jugoslavija“, koju će bend takođe odsvirati na novosadskom koncertu i koja se smatra jednim od najvećih hitova na ovim prostorima, pročitajte u izjavi Srđana Gojkovića Gileta za portal Media Press.

“Ta pesma je nastala posle albuma “Distorzija”, kada je bend bio na pragu svoje najveće popularnosti. Nakon dugo godina sviranja u malim klubovima, i isključivo glavnim gradovima (Beograd, Zagreb, Sarajevo, Ljubljana) odjednom smo posle “Distorzije” počeli da sviramo po celoj Jugoslaviji i konačno smo bili u prilici da dišemo punim plućima taj rokenrol život koji smo tako dugo čekali. U pesmi se nikada nije govorilo o tome kako je rokenrol najpopularnija vrsta muzike u Jugoslaviji, jer to nikada nije bilo, niti će biti na Balkanskom poluostrvu, već se radilo o tome da je “Električni Orgazam” kao bend konačno toliko porastao da može da nastupa po celoj teritoriji države koja se zvala Jugoslavija”, priseća se Gile.

Ova pesma je jedina probila barijeru i prebacila na tu neku mejnstrim stranu, jer “Električni Orgazam” nikada nije bio mejnstrim bend. Pesma je doživela ogroman komercijalni uspeh i ona predstavlja bend u svojoj devetoj godini postojanja, a koliko je zapravo bila moćna, govori i činjenica da se bend zbog nje skoro pa raspao.

“Zanimalo nas je možemo li napraviti neke pesme koje mogu da komuniciraju s nekom širom publikom, ali je cela situacija dovela do velike krize u bendu, pa se umalo nismo raspali zbog te pesme. Svi su bili na nekom maksimalnom ego tripu i primetivši u kojem smeru idemo predložio sam da napravimo pauzu. To je bila pametna odluka, a nakon dve i po godine, kada se sve sleglo, krenuli smo ponovo da sviramo i od tada nismo imali velikih kriza”, nastavlja Gile za portal Media Press.

Ipak, ova pesma prvobitno nije trebalo da bude pesma za “Električni Orgazam”, već za bluz pevačicu, Zoru Vitas, sa kojom se Gile družio u tom periodu.

-“Igra rokenrol cela Jugoslavija” se originalno nije tako zvala, već je imala neki drugi tekst na tu melodiju i prvobitno je bila namenjena našoj prijateljici Zori Vitas, sa kojom smo se družili krajem 80-ih, a koja je bila bluz pevačica. Ona nam je gostovala na albumu “Kako bubanj kaže”, i imali smo ideju da joj napravimo neke pesme, pošto je krenula da radi album, a nije imala dovoljno materijala. Međutim, tekst ove pesme nikada nismo završili, a ubrzo smo krenuli da radimo na novom albumu “Električnog Orgazma”, “Letim sanjam dišem”, i onda, pošto su nam trebale sve pesme koje smo imali u nacrtima, povukli smo sve ono što je imalo neku melodiju i refren, ali je falio tekst. Tekst za pesmu sam ja kasnije napisao, i to je tekst koji danas svi znaju – kaže Gile za Media Press.

Čuvena pesma je, mnogi će se setiti, pogotovo devedesetih godina predstavljala mnogo više od hita „Električnog Orgazma“. Postala je neizostavna na dočecima posle brojnih uspeha naših sportista, i mnogima je prva asocijacija na film „Lepa sela lepo gore”. Na njen veliki uspeh umnogome je uticalo i to što je nastala krajem osamdesetih, pred raspad države, dok je sama reč “Jugoslavija” značajno doprinela njenoj popularnosti, iako pesma nikada nije imala nameru da se bavi nekim patriotizmom. Najgore od svega je to što je korišćena u političke svrhe, i to naravno, mimo kontrole banda, i veoma često potpuno u suprotnosti sa političkim opredeljenjima njenog autora. To je bilo vreme kada autor nije imao nikakve mogućnosti da spreči takve stvari, jer je stanje u državi bilo kao na Divljem zapadu.Sve ovo je dovelo do toga da bend tu pesmu jedno vreme nije svirao, ali našu sreću, to se promenilo, pa je poslednjih 15ak godina vraćena u repertoar. Danas na ovu pesmu Gile gleda kao na jednu od najboljih i najznačajnijih pesama koje je napisao.

Ulaznice za novosadski koncert su u prodaji u Mungos CD shop-u (Zmaj Jovina 2, u pasažu), kao i na svim prodajnim mestima Gigstixa po pretprodajnoj ceni od 800 rsd, a na dan koncerta će koštati 1000 rsd.

VIDEO:

 

Foto: Wood

Autor: Nikola Jovanović – Media Press – www.mediapress.rs