Share
Čudo prirode: Konopljin prah u službi zdravlja

Čudo prirode: Konopljin prah u službi zdravlja

Kao dobar izvor esencijalnih masnih kiselina i kao savršen dodatak ishrani, konopljin prah je idealan i za zdravlje i za mršavljenje. Pogodan je za sve one koji žive i hrane se zdravo, kao i za sve kojima je potreban najbolji izvor proteina.

Prah konoplje ima brojne prednosti, a pored zdravstvenih benefita, pomaže u izgradnji i oblikovanju mišića i neophodan je za ljude koji su osetljivi na gluten ili soju.

Protein u prahu dobija se od jedne od najsvestranijih biljaka na svetu, a bogat je izvor esencijalnih aminokiselina, masnih kiselina i antioksidanasa. Kako bi zadržali većinu njegovih hranjivih sastojaka, proizvođači prah konoplje dobijaju hladnim presovanjem semenki jestive konoplje. Budući da je prah bogat proteinima, vrlo je cenjen kod sportista i svih koji vode aktivan život.

Zbog čega je konoplja blagotvorna za organizam

Proizvodi od konoplje se već hiljadama godina koriste u ishrani i neverovatno su zdravi. Ova biljka ima brojne dobrobiti, a proteini i vlakna iz nje daju osećaj sitosti i podstiču celokupnu energiju organizma. Proteini iz konoplje se lakše apsorbuju od proteina iz drugih biljaka, pa njihovo redovno konzumiranje uravnotežuje probavu.

Konoplja je jedna od retkih biljaka koja sadrži sve 22 aminokiseline potrebne u našim svakodnevnim prehrambenim navikama. To uključuje i 8 esencijalnih aminokiselina koje ne proizvodimo sami u našem organizmu i koje su nam potrebne da ih unesemo iz hrane. Konoplja takođe sadrži velik raspon antioksidanasa, kao i vitamina i minerala.

Osim toga, specifičnost konoplje je njeno bogatstvo Omega 3 i Omega 6 masnim kiselinama i to u idealnoj količini i srazmeri koja je potrebna čoveku. Omega kiseline pomažu kada je u pitanju zdravlje ćelija u ljudskom organizmu, a potpomažu i zdravlju mozga i očuvanju moždanih funkcija. Konoplja je svoju primenu našla i kada su u pitanju lečenje depresije, krvotoka i krvnog pritiska, kao i imunološkog sistema, a redukuje i količinu šećera u krvi.

Konopljin prah kao najbolji saveznik vašeg zdravlja

Proteinski prah konoplje se lako vari i sadrži otprilike 50% belančevina. Konoplja sadrži velik raspon vitamina i minerala, kao što su gvožđe, kalcijum, fosfor, magnezijum, cink i bakar. Konoplja čini srž zdrave ishrane, ona je prototip prave superhrane koja unapređuje i olakšava život.

Konopljin prah se dobija iz semenki konoplje. Pun je vitamina, enzima i minerala i ne sadrži gluten. Ima optimalnu srazmeru omega 6 i omega 3 masnih kiselina, pa se zbog toga  preporučuje za zdravo mršavljenje, kao i protiv bolesti srca i krvnih sudova.

Prah konoplje može biti i izvanredna pomoć za žene tokom menstruacije i menopauze. Pored toga, pomaže i kod suve kože i problema sa rastom kose i noktiju. Vrlo je važan za sportiste i sve one osobe koje se izlažu brojnim fizičkim aktivnostima.

Ono što je najvažnija karakteristika konopljinog praha jeste ta štojača imunitet i podstiče detoksikaciju organizma, pa je idealan kao saveznik u borbi protiv raznih oboljenja, kao i protiv bakterija i virusa. Poznat je i kao neprijatelj alergena, pa je svoju primenu našao i u borbi sa suzbijanjem astme. Uz sve to, prah konoplje stimuliše rad jetre, pospešuje protok kiseonika, ublažava gastritis i simptome reumatoidnog artritisa.

Način primene konopljinog praha

Treba naglasiti i to da je konopljin prah odličan za sve vegane i vegetarijance, s obzirom na to da jepostan proizvod i da ne sadrži holesterol, gluten ni kazein. Najčešći način na koji se upotrebljava konopljin prah jeste kao dodatak sokovima, šejkovima i smutijima.

Takođe se može koristiti kao dodatak u pripremi slatkih i slanih kolača, energetskih pločica kao i prilikom pravljenja domaćeg humusa. Njegov ukus je kremast, orašast, pa se lako meša u gotovo sve kombinacije. To i jeste prednost konopljinog praha jer ne menja ukus hrane, a u nutritivnom smislu od svakog obroka napravi pravo čudo.

Za prevenciju zdravstvenog stanja najbolje je uzimati 2 kašike konopljinog proteina dnevno, dok sportisti mogu unositi i 3 kašike dnevno.

Ukoliko do sada niste koristili konopljin prah,pravo je vreme da se ova namirnica nađe i u vašoj kuhinji kao redovan dodatak ishranii kao savršena kombinacija za brojne recepte. Uz to, već nakon nekoliko korišćenja primetićete benefite ovog “super praha” koji će na najbolji način revitalizovati vaš organizam.

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Presswww.mediapress.rs