Share
Velika promena: Novi korisnici Fejsbuku otkrivaju poverljiv podatak

Velika promena: Novi korisnici Fejsbuku otkrivaju poverljiv podatak

Privatnost potpuno nestala.

Fejsbuk je novim korisnicma, koji prvi put otvaraju profil na toj duštvenoj mreži, počeo da traži loziniku kojom se loguju na svoj imejl nalog.

Prema pisanju sajta Daily Beast, prva informacija o ovom, do sada neuobičajnom zahtevu pojavila se u vidu skrinšota na Twitteru, na kome se jasno vidi da Fejsbuk od korisnika traži privatne podatke.

Kao razlog za taj zahtev navedeno je to da, ukoliko korisnici ostave svoju imejl lozinku, neće morati da proveravaju svoj profil putem linka u imejl poruci.

Zahtev za šifrom imejla obično stiže u slučaju kada Fejsbuk posumnja da je pokušaj kreiranja profila “sumnjiv”. To je potvrđeno nakon što je neko pokušao da koristi “potrošnu (lažnu) vebmejl adresu i VPN vezu u Rumuniji”, navodi Daily Beast.

U svom zvaničnom komentaru, Fejsbuk je potvrdio da se formular sa zahtevom za imejl adresom i lozinkom pojavljuje kod nekih korisnika, iako se unesene lozinke nikad ne arhiviraju.

Naglašeno je i da je procenat korisnika koji su dobili zahtev za slanje svoje imejl adrese i lozinke “veoma mali”.

Oni od kojih je zatražena imejl adresa i lozinka uglavnom su se prijavljivali putem desktop računara, imejl adresom koja ne podržava OAuth – otvoreni standard koji eksternim aplikacijama dozvoljava posebno odobren pristup (najčešća primena tog standarda je kod provere identiteta), bez deljenja informacija za prijavljivanje.

OAuth je, inače, standard koji koristi većina imejl servisa.

Fejsbuk je u zvaničnom odgovoru naveo i da su svi korisnici kojima je ponuđen “kontroverzni” formular mogli da se prijave i na drugačiji način (npr. pomoću broja telefona) i potvrdio da će uskoro prestati da traži lozinke imejl naloga od svojih novih korisnika.

 

Izvor: Dnevno.rs