Share
Otvaranje izložbe grafike Likovne kolonije GRAFIKA 2018 u NKC-u

Otvaranje izložbe grafike Likovne kolonije GRAFIKA 2018 u NKC-u

Niški kulturni centar vas poziva na otvaranje izložbe grafike Likovne kolonije GRAFIKA 2018, u petak 12. aprila 2019. godine, u Galeriji Niškog kulturnog centra, sa početkom u 19 časova.

Niški kulturni centar; foto: Media Press

U radu 34. Likovne kolonije Grafika učetvovalo je osam grafičara – Nikola Radosavljević iz Užica, Nemanja Milenković iz Novog Sada, Tatjana Marticki iz Novog Sada, Mirjana Preradović iz Prnjavora (Republika Srpska), Dragana Nikolić iz Tesića (Republika Srpska), Mika Lovre iz Beograda, Kristina Vatova iz Plovdiva (Bugarska) i Pavel Celkoskiiz Ohrida (Makedonija).

KRITIČKI OSVRT NA 34. LIKOVNU KOLONIJU GRAFIKA

Likovna kolonija „Grafika“ začeta je i egzistira u kontinuiranom vremenu teških kriza na socijalnom, ekonomskom i ideološkom planu koje se odražava i na svet umetnosti, međutim sama priroda umetnosti je da se suprotstavlja i adaptira sudbini koja je zadesila jer predstavlja mogućnost da pojedinac svojim jedinstvenim jezikom izrazi svaku svoju emociju, želju i potrebu bez uzdržavanja. Radovi učesnika ovogodišnje kolonije, iako žanrovski, sadržajno i tehničko-tehnološki različiti, imaju jednu sličnost, svako od učesnika govori instinktom i pravi zapis onoga što će kasnije stvoriti kao životno delo. Taj instinktivni zapis predstavlja sliku doba kroz likovni izraz umentika, bilo da nastavlja žanrovsku tradiciju enformela, ekspresi-onizma, secesije i minimalizma ili traži svoj žanr kroz tematsku repeticiju.

Pored svake krize kroz koju smo mi, a i likovna kolonija sa nama prošli, jedno nepisano pravilo daje nadu, a to je da vreme najdublje kriza daje najbolju umetnost što je i razlog zašto likovnu koloniju „Grafika“ treba smatrati kao bastion koji čuva i neguje tradiciju ovog polako izumirućeg medijuma ne samo u Srbiji, već i u regionu. (Ivan Veselinović)

 

Autor: Media Press