Share
Čest seks – uspešna veza?

Čest seks – uspešna veza?

U velikoj većini veza, uz sve poštovanje prema platonskoj ljubavi, bez seksa nema ni dobre veze. Kažemo “u velikoj većini”, a ne u svim vezama, jer postoji izvestan mali broj aseksualnih ljudi, koji ne osećaju potrebu za seksom, a postoje i veze iz računa, koje su više kao poslovni ugovor – u takvim vezama seks zaista nije bitan. U svim ostalim ljubavnim vezama između odraslih ljudi bez seksa jednostavno ne ide.

E, sad, iz ovoga bi neki mogli da izvuku zaključak da, što u vezi ima više seksa, to je i veza bolja. Kada sa strane posmatrate parove za koje je očigledno da je strast između njih jaka (ne moraju oni ništa posebno da rade, čak ni da se dodirnu – takve stvari vidljive su već iz načina na koji gledaju jedno drugo), pretpostavite da im u vezi jako dobro ide – i u najvećem broju slučajeva budete u potpunosti u pravu. Međutim, da li to znači i da je čest seks neophodan uslov za dobru, uspešnu, dugu vezu?

Ne baš. Mada na početku veze većina parova ima češće seksualne odnose nego kasnije, to ne znači da njihova veza kasnije postaje lošija jer je seks ređi. Isto tako, ako neki par ređe ima odnose nego neki drugi par, to ne znači da je ovaj drugi par srećniji. Šta je onda to što zaista ima značaja?

Ona stara da nije bitan kvantitet nego kvalitet važi i kad se radi o seksualnim odnosima. Nije bitno koliko često imate odnose, već koliko su kvalitetni, to jest, koliko vas oboje zadovoljavaju. Mnogo lošeg seksa neće nikome popraviti raspoloženje; čak i male količine fantastičnog, strastvenog seksa umeju fenomenalno da poprave raspoloženje i učvrste vezu.

Ono što je još bitno jeste i usklađenost među potrebama partnera – ako libido jednog zahteva seks triput nedeljno, a drugom je dosta jednom mesečno, ta veza teško da će funkcionisati. Kompromise je moguće napraviti, ali ako postoji drastična razlika među potrebama, bilo koja vrsta kompromisa učiniće samo da oba partnera budu nesrećna.
Dakle, kvalitet i usklađenost su ono što je bitno. A što se “udaranja recki” tiče, to je najbolje ostaviti za neko sportsko takmičenje.

 

Izvor: Krstarica.com