Share
Dijeta posle praznika: Pravilnom ishranom sprečite nadutost stomaka

Dijeta posle praznika: Pravilnom ishranom sprečite nadutost stomaka

Učestali problemi sa varenjem mogu da se reše dobro isplaniranim obrocima. Izbegavajte prženu, slanu i hranu sa veštačkim zaslađivačima, gazirane sokove, alkohol.

Nadimanje, bolovi u stomaku, teško kretanje i odeća koja steže oko struka, neki su od simptoma nadutosti. Budući da mogu da budu veoma neprijatni, postoje načini na koje oni mogu da se izbegnu. Ako ste svesni šta izaziva nadutost i ako se na vašoj trpezi nađu prave namirnice, ovaj problem može da se reši.

Ravan stomak možete da zadržite ako jedete namirnice koje su bogate kalijumom i vodom, kao što su banane, avokado, spanać, lubenica, dinja, krastavac i celer. S druge strane, nadutost stomaka nastaje uglavnom zbog gasova ili zadržavanja vode u organizmu. Zato stručnjaci preporučuju da izbegavate hranu koja može da izazove gasove, kao što su jabuke, brokoli, mahunarke, kruške, kupus, karfiol, prokelj, breskve, hrana sa veštačkim zaslađivačima, gazirani sokovi, alkohol i pržena hrana.

Osim toga, potrebno je smanjiti unos soli, koja izaziva zadržavanje vode u organizmu i izaziva nadutost. Kada ste izloženi stresu, to može da ugrožava nesmetano varenje, pa tako može doći do nadimanja. Zbog toga je važno da uz ishranu praktikujete bavljenje sportom i meditacijom, što će doprineti tome da se stres svede na najmanju moguću meru.

PRVI DAN

Doručak: Ovsene pahulje koje su natopljene prethodne noći
Jutarnja užina: Krastavac
Ručak: Pileći ražnjići sa ruzmarinom i salata od šargarepe
Užina: Krastavac
Večera: Punjene tikvice

DRUGI DAN

Doručak: Grčki jogurt sa 1/2 šolje jagoda, 1/2 šolje borovnica i 1/2 šolje badema
Jutarnja užina: Banana
Ručak: Tortilja sa povrćem i avokadom
Užina: Salata od svežeg spanaća
Večera: Grilovan losos sa salatom od povrća začinjenom mirođijom

TREĆI DAN

Doručak: Kajgana sa spanaćem, paprikama i fetom
Jutarnja užina: 1/4 šolje mešanih orašastih plodova
Ručak: Paprike punjene šampinjonima i kinoom (može i pirinčem, ali bez mesa ili pasulja)
Užina: Banana
Večera: Čorba od slatkog krompira

ČETVRTI DAN

Doručak: Grčki jogurt i žitarice
Jutarnja užina: Suvo grožđe
Ručak: Spanać sa piletinom, salata od krastavca
Užina: Salata od rukole i avokada
Večera: Krem-supa od paradajza

PETI DAN

Doručak: Kajgana sa origanom i avokado
Jutarnja užina: Semenke bundeve i suncokreta
Ručak: Ćuretina i integralni pirinač
Užina: Čaj od đumbira
Večera: Bela riba, preliv od pečuraka

 

Izvor: PressSerbia.com