Share
Brzi recepti za večeru koja se sprema u tiganju

Brzi recepti za večeru koja se sprema u tiganju

Iako se u poslednje vreme ističe da nije dobro jesti kasno uveče, izbegavanje večere itekako može da bude loše za naš metabolizam i celokupno zdravlje. Zabluda o preskakanju večere upravo je odgovorna za jutarnje skokove insulina u krvi i mahnito trčanje ka pekari pre posla.

Da ne biste dospeli na listu gojaznih ili obolelih od bolesti krvnih sudova – za vas imamo 4 brza obroka za dve osobe koji će zadovoljiti večernje potrebe za hranom, i dati vam dovoljno energije da ujutru izdržite do prvog obroka.

Omlet rolnice

Omlet rolnice su veoma lake za pripremu, a tiganj za palačinke je nezaobilazan u pripremi ovako brzog a ukusnog jela, jer će kora, ili tortilja odlično naleći na ravnu površinu – baš kao palačinka. Sastojci koji su vam potrebni: 2 kore za pitu, 4 jajeta, so, 100 g slanine, feta sir.

Priprema:

Kore iseći na 4 dela tako da od dve dobijete za 8 rolnica. Slaninu sitno iseckati i u tiganju propržiti, bez dodavanja ulja. Jaja umutiti, posoliti i sipati u tiganj preko slanine i sve zajedno ispržiti. Smesu podeliti na 8 delova. Na jednu koru staviti propržena jaja, izmrviti sir, urolati koru i ispržiti na malo ulja, a zatim izvaditi na papirnati ubrus da upije višak masnoće.

Mini šnicle u povrću

Prvo pripremite 600 g svinjskih, telećih ili pilećih šnicli, 0,5 dl ulja, 1 manju tikvicu,1 veći luk, 100 g boranije, po 50g kukuruza šećerca i graška,100 g šargarepe, mešavinu suvih začina, so, biber.

Izlupajte šnicle dobro sa obe strane i isecitena kocke pa ih posolite. Premažite sa malo ulja i ostavite da odstoje nekoliko minuta zatim ih propržite. Izvadite ih iz tiganja pa u isto ulje dodajte krupnije isečen luk, tikvicu sečenu na kocke, boraniju, kukuruz, grašak i šargarepu isečenu na tanke štapiće.

Važno je da je povrće krupnije sečeno. Sve začinite mešavinom začina i dinstajte oko 15 minuta – gotovo je kada povrće postane mekano. Zatim povrće prekrijte šniclama, sve dobro pobiberite i poklopite tiganj. Dinstajte na slaboj vatri još 10 minuta da bi meso poprimilo ukuse i mirise dinstanog povrća. Uz ovaj obrok vam salata nije potrebna.

PiIetina u pavlaci

Propržite 500 grama pilećeg filea (isečenog na šnicle ili kockice, po želji), na malo ulja, dok meso ne porumeni sa obe strane. Zatim dodajte 100 grama iseckane pršute (može i drugi suhomesnati proizvod, ukoliko nemate pršute) i zapecite sa piletinom. Pršutu možete duže ili kraće pržiti, zavisno od toga kako volite.

Kada je meso dovoljno obrađeno, preko njega sipajte 250ml neutralne pavlake za kuvanje slanih jela, promešajte da pavlaka dođe do svih delova piletine i ostavite da se ‚‚ukrčka”. Dodajte malo belog lukau granulama (na vrh noža), biber i peršun. Znaćete da se spremanje večere bliži kraju kada se pavlaka počne zgušnjavati, i menjati boju ka tamnijoj.

U sos ne morate dodavati so ili vegetu jer je pršuta sama po sebi dovoljno slana, ali ukoliko ga ipak budete dodavali, obavezno proveravajte ukus, da ne presolite. Takođe, ako ne volite da vam se meso kuva u sosu, možete ga odvojiti sa strane dok pržite pršutu i kuvate pavlaku. Jelo se obično poslužuje uz pomfrit ili pekarski krompir, ali sveža salata je bolji izbor ukoliko ovo jelo pravite baš pred spavanje.

Engleski ‚‚Miš Maš”

Da bi spremili ovo aristokratsko, a ipak lako jelo, potrebno vam je 800 g iseckanog povrća – najbolje je da koristite neku zamrznutu mešavinu po vašem izboru. Propržite mešavinu sa kašikom ulja, 1 kašičicom kumina i tucanom ljutom paprikom. Povremeno mešajte, dok povrće ne omekša, pa mu dodajte dimljenu kobasicu ili bilo kakvo drugo meso. Kad jelo bude gotovo, preko stavite 2 komada isprženih jaja i poslužite.

Kiš iz tiganja

Za ovu majstoriju će vam biti potrebno: 100 g pečurki, dve crvene paprike, po ukusu mladi crni i beli luk, 200 g krompira, 100 g belog pilećeg mesa, malo svežih tikvica, 1 sveža paprika, malo soli. Za preliv: 2 jajeta, 1 dl jogurta, 100 g brašna, malo mleka, po ukusu soli i bibera.

Potrebno je očistiti pečurke i papriku i iseckati ih, isto to uraditi i sa crnim i belim mladim lukom. Sve zatim staviti u tiganj i malo propržiti na ulju. Nakon toga dodati krompir iseckan na sitno, koji je prethodno obaren. Onda dodati sitno isparčano pileće belo meso (koje je takođe obareno), malo narendane tikvice i iseckanu papriku.

Potom napraviti preliv od 2 jajeta, jogurta i brašna (sve lepo sjediniti) i malo mleka po potrebi. Sve lepo prelijte i ostavite 10 minuta na laganoj vatri da se ispeče. Samo pravi ‚‚majstori” mogu prevrnuti ovu pitu, zato budite oprezni i koristite pribor.

I za kraj, treba napomenuti da večeru ne valja preskakati, jer preskakanjem bilo kog glavnog obroka (doručak, ručak i večera) dolazi do poremećaja tj. usporenja bazalnog metabolizma. Trudite se da ona bude redovna, i bar četiri sata pre spavanja. Ali ukoliko to ne uspete da postignete – nadamo se da smo vam pomogli da za kratko vreme pripremite sebi ukusan i izabalnsiran obrok pred spavanje.

 

Autor: Dragan Antić – Media Press Srbija