Share
Da li ste znali da uske farmerke mogu izazvati niz neprijatnosti u intimnoj regiji?

Da li ste znali da uske farmerke mogu izazvati niz neprijatnosti u intimnoj regiji?

Već nekoliko godina su u trendu uske farmerke, a verovatno ih i vi nosite. Problem sa njima je što mogu da vam naprave niz neprijatnosti u intimnoj zoni – od trenja prilikom hodanja, do neprijatnog pritiskanja “tamo dole” kada sedite malo duže, a loše su i za zdravlje intimne zone.

Stručnjaci su saglasni da je za gljivične infekcije delom krivac i odeća koju nosimo. Dr Hilari Džouns ističe da “gljivice mogu da se razviju zahvaljujući uskoj odeći, poput džinsa ili veša od PVC materijala, pošto sprečavaju prirodan protok vazduha”.

Oni upozoravaju da neke gljivične infekcije izaziva kandida, koja “voli” topla, vlažna mesta, tako da joj te superuske farmerke itekako odgovaraju.

Lekari zato upozoravaju da izbegavate i nošenje uskog veša, posebno ako osećate svrab u intimnoj zoni.

Ali, istine radi, nisu baš svi stručnjaci saglasni sa tim da su uske farmerke uzrok gljivičnih oboljenja.

Na primer, ginekolog dr Tami Roven kaže da uske farmerke mogu da budu uzrok neprijatnosti, nelagode, možda i iritacije, ali ne i gljivične infekcije.

“Uske farmerke koje stvaraju trenje i pritisak na intimnu zonu mogu da budu uzrok iritacije jer iritiraju kožu”, objašnjava ona.

Ona je saglasna sa tim da uske farmerke i drugi odevni predmeti mogu da doprinesu razvoju gljivičnih infekcija, ali obično u kombinaciji sa drugim faktorima, poput promene praška za veš.

Zaista, britanski Sistem za zdravstvenu i socijalnu negu kao glavni uzrok gljivičnih infekcija i disbalansa bakterija navodi:

– iritaciju ili oštećenje kože

– uzimanje antibiotika

– dijabetes koji nije pod kontrolom

– oslabljen imuni sistem (na primer, zbog HIV virusa ili hemoterapije)

– menopauzu

– trudnoću

Pored toga što doprinose razvoju gljivičnih infekcija, uske farmerke krive su i za neke druge probleme. Medicinski radnik Lisa Stern upozorava na “sindrom uskih pantalona”, ističući da su najčešći simptomi vaginalni sekret (obično beo, ponekad žut, najčešće gust), bol u karlici, svrab “tamo dole”.

“Ponekad, posebno kod žena koje se briju, uske pantalone mogu da iritiraju kožu”, dodaje ona.

Sternova dodaje da mnogi ljudi ove probleme ne povezuju sa odećom, već “sindrom uskih pantalona” mešaju sa polno prenosivim bolestima, gljivičnim infekcijama, osipom…

Dakle, gljivične infekcije se javljaju usled kombinacije određenih faktora, ali očigledno da nošenje uskih farmerki može da izazove iritaciju i niz drugih problema koji mogu da utiču na intimno zdravlje. Zato, pokušajte da ih makar ne nosite svakodnevno.

 

Izvor: Pressserbia.com