Share
Evo kako se pravilno kuva turska kafa

Evo kako se pravilno kuva turska kafa

Za dobru tursku kafu potrebna je kvalitetna mešavina, i zato nemojte da štedite na njoj – pijete je iz zadovoljstva, a ne iz preke potrebe.

Drugo, malo ko zna da za tursku kafu na početku voda ne treba da proključa! U džezvi se voda zagreva do tik pred vrenje, pa se sklanja sa ringle.

Deo vode odliva se u šoljicu, a u ostatak se dodaje kafa (po jednu bogatu kašičicu za svaku šoljicu ili više ako su šolje veće ili volite veoma jaku kafu).

Promešajte da nema grudvica, pa vratite na vatru i kad naraste do ivice džezve ponovo sklonite sa vatre i dodajte vodu koju ste na početku odlili. Opet vratite na vruću ringlu i ostavite da provri.

Sklonite sa šporeta, sačekajte nekoliko sekundi i dodajte kašičicu hladne vode. Tada je kafa spremna za služenje!

Osnovne greške kod pripreme kafe:

– Previše mešanja ubija ukus;
– Ostavljanje da se nekoliko puta podigne do vrha džezve uništava penu i menja ukus kafe;
– Mešanje nakon što je kafa zakuvana, provrela i sklonjena sa ringle takođe će izmeniti ukus omiljenog jutarnjeg napitka;
– Ukoliko se kafa zaslađuje, šećer je najbolje dodati još dok je voda hladna u džezvi, pre dodavanja i zakuvavanja kafe.

Probajte i sami ćete se uveriti koliko je ukus drugačiji – bolji!

 

Izvor: Republika.rs