Share
‘Kosa’ prvi put u Nišu na festivalu PozitivNI

‘Kosa’ prvi put u Nišu na festivalu PozitivNI

Povodom obeležavanja 40 godina filma „Kosa“, niška publika će po prvi put imati priliku da uživa u kultnim numerama i replikama iz ovog dela. Muzičko – scenski spektakl u produkciji festivala PozitivNI pod imenom „Harmony and understanding“ će 30. maja od 21 sat u parku Čair izvesti blizu 100 niških muzičara, glumaca i umetnika.

Plakat: Harmony and understanding / PozitivNI festival

Oni koji su voleli film “Kosa” kada se pojavio i oni rođeni tih godina, pa i mlađi, koji su tu ljubav nasledili i danas nemaju dilemu da je, ako ne najbolji mjuzikl ikada, ovaj film svakako kultni. Jedinstven i neponovljiv – zbog muzike, zbog potrebe poistovećivanja sa buntom mladosti, zbog svake izgovorene reči, otpevanog stiha, zbog jasno izgovorenog stava protiv rata, zbog ljubavi kojom odiše, zbog moći „Harmony and understanding”!

“Kosu” Miloša Formana će im, kao u njujorškom Cental parku, u godini jubileja, dočarati grupa od blizu 100 niških umetnika, vrhunskih muzičara, pevača, glumaca, plesača… brojni, među njima, i sami odrastali i voleli uz pesme iz “Kose” i kult, koji film sa sobom nosi, tada i sada. Želimo da i oni rodjeni u ovom milenijumu shvate sve to, a da se oni “malo” stariji prisete svega.“  – rekao je organizator festivala Sebastijan Krstić.

„Kosu“ je 1969. u Atelje 212 donele vanserijska pozorišna rediteljka Mira Trailović.

„Ponosni smo i srećni što nam se ukazala prilika da radimo na ovakvom projektu. Takođe, osećamo i veliku odgovornost zbog toga što nakon 50 godina od prvog izvođenja u Srbiji „Kosu“ donosimo u Niš. Ulažemo veliki trud i rad kako bismo posetiocima na najbolji način preneli emociju i poruku ovog vanvremenskog dela.“ – poručio je Milan Srdanović, muzičar koji će u parku Čair kod kamenog mostića zajedno sa ostalim niškim umetnicima nastupiti 30. maja.

Ovaj muzičko – scenski spektakl nastao je u produkciji festivala PozitivNI, u saradnji sa Fakultetom umetnosti Niš, a uz podršku ambasade SAD u Srbiji, Turističke organizacije Niš i partnerstva sa Telenor fondacijom.

Ulaz na sve dane i programe festivala PozitivNI, otvoren je za sve posetioce.

Autor: Portal Media Press Srbija