Share
Mile Kekin (Hladno Pivo): “U Nišu sam otkrio starogradske pjesme i crno vino i počeo pisati prve pjesme pune gnjeva i tuge!”

Mile Kekin (Hladno Pivo): “U Nišu sam otkrio starogradske pjesme i crno vino i počeo pisati prve pjesme pune gnjeva i tuge!”

Posle pune 3 godine, “Hladno Pivo” će nastupiti u Nišu, u okviru regionalne turneje na kojoj bend proslavlja 30 (…sada već 31) godinu postojanja. Koncert će biti održan u Banovini, u subotu 8. juna, a kao predgrupa će nastupiti kruševački pankeri, “Crveni Karton”, koji će otvoriti koncert od 21 sat, dok će se “Hladno Pivo” popeti na binu u 22 sata. Predstojeći koncert u Nišu bio je ujedno i povod za ekskluzivni intervju sa Miletom i Zokijem iz “Hladnog Piva” za portal Media Press Srbija.

Foto: Promo

Tri godine vas nije bilo u Nišu, šta se dešavalo sa bendom za to vreme?

Zoki : Objavili smo kompilaciju Greatest Hits – 30 godina HP-a, snimili “Soundtrack za život” sa Josipom Lisac kao gošćom, odsvirali turneju povodom 30 godina benda, objavili Live video audio CD iz zagrebačkog Doma sportova, Mile snimo solo album sa par mega hitova, dobili još po neku nagradu, ali uglavnom smo svirali koncerte i to u dosta mjesta i gradova gdje nismo nikad bili, dogurali čak do Engleske, Irske i Švajcarske.

U kakvom vam je sećanju ostao poslednji nastup u Nišu, sa Atheist Rapom, na tvrđavi?

Zoki: Baš smo nedavno vidjeli na internetu jedan osvrt sa tog koncerta, Atheisti su bend koji jako volimo i dobri smo prijatelji, na par koncerata prošle godine smo svirali njihovu pjesmu “Zapadna evropa”. Taj koncert u Nišu je bio baš prava energetska bomba, publika je bila fanatična, odsvirali smo dosta pjesama sa Dana zatvorenih vrata, sve u svemu, dan za pamćenje. Bilo je i odlične rakije.

Pitanje za Mileta: Znamo da ste služili vojsku u Nišu, a pored toga ste do sada održali i 3 odlična koncerta na “Hladnim pivom”. Kakve sve asocijacije u emocije Niš budi u vama?

Mile : Uf, volio bih reći da budi samo najljepše ali bih lagao. Nisam baš nešto uživao u vojsci kao običan prašinar, obuka je bila teška i bolna, a u grad sam izašao tek nakon nekoliko mjeseci. Bio je jedan kafić koji je stalno pušto Azru pa sam tamo uglavnom visio kad bih dobio izlazak. U Nišu sam otkrio i starogradske pjesme i crno vino i počeo pisati prve pjesme pune gnjeva i tuge.

Foto: Branislav Milošević

Prošle godine ste proslavili 30 godina postojanja benda. Koji su bili najlepši, a koji nateži trenuci za bend?

Zoki: Koncerti s Ramonesima, NO FX, Idijotima posebno pamtimo, ali teško je nabrojiti sve fantastične momente koje smo imali svirajući i putujući. Mislimo da smo snimili par dobrih albuma koji će trajati. Loših momenata je bilo, doduše ne toliko kao dobrih, znalo se dogoditi da neki članovi pregore u naletu strasti i da potpišemo neke ugovore koje nismo trebali potpisati, ali ne možemo reći da bismo previše mijenjali svoje odluke. Bilo je više uspona i lijepih trenutaka nego ružnih.

Pitanje za Mileta: Kada ste izdali svoj prvi solo album 2001. godine bilo je čak i glasina da ste se raspali…ili da je “Hladno pivo” promenilo pevača…Kako se sećate svega toga?

Mile: Ha…moraš dati ljudima nešto o čemu će pričati, a da nije samo : imamo novu pjesmu, radimo na novom materijalu. Nemamo nekih seks skandala ili privatnih lomova pa i to dobro dođe za malo naložiti medijsku vatricu.

Od vašeg poslednjeg studijskog albuma “Dani zatvorenih vrata” prošle su pune 4 godine. Da li ste već krenuli sa radom na novim pesmama i albumu, i ako jeste, kada se on može očekivati?

Zoki: Za sada smo nešto stidljivo počeli raditi, ali tek od jeseni ćemo zapeti sa novim pjesmama zajedno. Mile je snimio solo album, objavili smo kompilaciju i live album, puno svirali, djeca rastu, sluh i motorika nisu kakvi su bili prije desetak godina ;)… kritika se uvukla u kreativni segment… mislim da bismo novi singl mogli snimiti na proljeće slijedeće godine, a za album ne vjerujem prije 2021.

Da li vidite da bi “Hladno pivo” ponovo moglo izdati čistokrvni pank album po ugledu na one sa početka karijere?

Zoki: Ne vjerujem, u tih dvadeset i pet godina proširili su se vidici i glazbeni utjecaji, ne zamaramo se time, bitno nam je da nam pjesma legne, a nije toliko nužno da mora biti brza i distorzirana. Mada ne bih imao ništa protiv da novi album bude glasan i brz, važnije je da stojimo iza njega, povučemo nekoga za uho ili opalimo koju zidarsku.

Šta niška publika može očekivati na koncertu u Banovini, i kakav repertoar spremate za 8. jun?

Zoki: Znoj, pivo i opuštenost, osim najvećih hitova, namjera nam je odsvirati par pjesama koje nismo svirali u Nišu do sada. Poznavajući Nišlije, očekujemo zajednički orgazam i duhovnu obnovu popraćenu zadovoljstom. Biti će to žestoka večer.

Šta biste poručili Nišlijama?

Zoki: Vi Nišlije, meraklije, ne možete bez pivopija ;)!

Ulaznice za niški koncert su u prodaji i mogu se kupiti u CD Sound music shopu (na samom kraju novog podzemnog prolaza), Energy music shopu (TPC Kalča-prizemlje), Vintage Shopu (Davidova 9), pivnicama Nemir (Učitelj Tasina 17) i Ministarstvo (Vojvode Vuka 12), kao i na svim prodajnim mestima Gigstixa (+online) po pretprodajnoj ceni od 1000 rsd.

Autor: Nikola Jovanović – Portal Media Press Srbija