Share
Gostovanje američke plesne trupe Mystic Ballet u niškom Narodnom pozorištu

Gostovanje američke plesne trupe Mystic Ballet u niškom Narodnom pozorištu

U nedelju, 9. juna na niškoj pozorišnoj sceni, gostuje američka plesna grupa Mystic Ballet „Dark Room Exposure“.

Radi se, naime, o kolekciji izabranih vinjeta iz repertoara koju umetnici Mystic Balleta, predstavljaju u svom pozorištu Mystic Dark Room. Ova plesna trupa je sa svojim unikatnim programom u zadnje dve godine, postala najveća atrakcija ne samo u Mistiku i Konektikatu, već i na teritoriji Nove Engleske, uključujući Njujork i Boston. Prema rangiranju Trip Advisora i kritike publike, vodi se kao broj jedan pozorišna predstava u regionu.

Gostovanje u Srbiji će biti prva premijera predstave „Dark Room Exposure“ za srpsko gledalište.

Tri vinjete prikazuju – isprepleten emotivan životni konflikt kako zajednice tako i pojedinca, protkan raznovrsnošću etničkih grupa, preko američkih starosedeoca do balkanaca, iskazana u spletu moderne igre, „SpeakEasy“ – kabarea, provokativne satire, roc and roll muzike.

Ulaznice po ceni od 300 dinara, mogu se kupiti na blagajni Narodnog pozorišta u Nišu.

O Mistik baletu: 

Poznata američka savremena plesna kompanija Mystik balet osnovana 1997 godine, pod vođstvom Gorana Subotića, Beograđanina koji više od tri decenije živi i radi u Americi posvećena je kontinuiranoj evoluciji plesa u smislu obrazovanja, stvaranja i predstavljanja plesa kao izvođačke umetnosti.

Mistik balet insistira na smelim, nekonvencionalnim inicijativama i procesima od značaja za razvoj modernog plesa, promoviše izvanrednu kreativnost, umetničku izvrsnost i kuratorske radove za prezentaciju širom sveta. Stvara jasnu vezu konceptualne umetničke artikulacije i javnog mnjenja u cilju povezivanja i kultivisanja šire publike. Filozofija umetničkog postojanja kompanije je podržana kroz njenu jedinstvenu TIC tehniku, koja favorizuje slobodu delovanja pojedinca nad kolektivom. Uz idiosinkratsku umetničku ideologiju Mistik baleta, TIC tehnika omogućava današnjoj publici, pored znanja i jedinstven indivdualni doživljaj.

Sedište Mistik baleta je u Mistiku, Konektikat, SAD. Na jedinstvenoj sceni Mystic Dark Room koja je u poslednje dve godine rangirana kao čelna u svojoj državi Konektikat, a treća u regiji New England, kompanija izvede preko četrdeset predstava u sezoni.

Država Konektikat je Goranu Subotiću i Mistik baletu dodelila priznanje za stalni doprinos kulturnom i umetničkom životu regije: Izvanredni talenat i kreativni genij Gorana Subotića i Mistik baleta doneli su novu dimenziju lepote našoj zajednici i našoj državi.

Uz podršku CT komisije za kulturu i turizam, kompanija je nastupala u regionu, u Njujorku (S.C. NYC Theatre), u MGM Grand pozoristu (MGM Grand Theatre), kao i Fox teatru (Fox Theatre) u Foksvud rizort kazinu (Foxwoods Resort Casino – jedan od četiri najvećih svetskih kasina), i na međunarodnom planu u Nemačkoj, Japanu, Brazilu, Južnoj I Centralnoj Americi i Nikaragvi. 2012. i 2013. Mistik balet  je nastupao na Jacob’s Pillow Dance Festival-u (Inside Out Series) u Masačusetsu. Tokom poslednjih par godina, radionice i master časovi TIC – tehike predstavljeni su i održavani i van Amerike: u Engleskoj, Francuskoj, Španiji, Italiji, Japanu, Tajvanu i Australiji.

Akademija Mistik Baleta je priznata od strane američkog državnog odeljenja – SEVP (Program za studente i posetioce na razmeni) kao strukovna institucija visokog školskog obrazovanja, te je u mogućnosti da obezbedi obrazac I-20 neophodan za dobijanje američke M-1 studentske vize  (viza za osobe koje žele da budu angažovane u ne-akademskim ili profesionalnim studijama ili treningu u Sjedinjenim državama).

 

Autor: Portal Media Press Srbija