Share
Stručnjaci tvrde: Redovan seks doprinosi mladolikom izgledu

Stručnjaci tvrde: Redovan seks doprinosi mladolikom izgledu

Doktor Dejvid Viks autor je istraživanja koje je potvrdilo da stariji muškarci i žene, koji imaju aktivan seksualni život, izgledaju od pet do sedam godina mlađe, dok su druga britanska istraživanja potvrdila su da često vođenje ljubavi smanjuje rizik od prevremene smrti.

Doktor Viks, bivši šef odeljenja za psihologiju starijih osoba u bolnici Rojal Edinburg, proveo je 10 godina ispitujući uticaj seksualnog života na zdravlje osoba starije životne dobi, a u njegovoj studiji učestvovalo je više hiljada ispitanika, prenose mediji.

Oni ispitanici koji su izgledali mlađi nego što zaista jesu, izjavili su da imaju aktivniji seksualni život – za 50 odsto – u 40-im i 50-im, odnosno ljubav su vodili do tri puta nedeljno. Doktor Viks kaže kako je užitak, koji proizlazi iz seksa, ključni faktor u „očuvanju“ mladosti.

Takođe, tokom seksa otpuštaju se endorfini koji su odgovorni za stvaranje dobrog raspoloženja. Endorfini deluju kao prirodni ublaživači bola, teskobe i omogućavaju lakši san.

Seks je dobra rekrecija koja podstiče cirkulaciju, što je važno za zdravo srce i sjajnu kožu. Osim toga, seks pomaže u sagorevanju masnoća i jača imunitet, a oslobađanje od stresa tokom seksa može da doprinese kvalitetnijem snu.

Seksualno zadovoljstvo doprinosi kvalitetu života i važno je goviriti o prednostima seksa u zrelim godinama.

 

Izvor: Krstarica.com