Share
Air Serbia započinje svoje letove iz Niša za manje od mesec dana

Air Serbia započinje svoje letove iz Niša za manje od mesec dana

Početkom maja tekuće godine naš avio prevoznik Air Serbia, posle osvajanja tendera i potpisivanja ugovora sa Ministarstvom saobraćaja, najavio je uvođenje avio linija sa aerodroma Konstantin Veliki u Nišu do 12 gradova u 7 evropskih zemalja. Prvi Air Serbia avion poleteće sa aerodroma u Nišu 15. jula. Kako je do tog datuma ostalo manje od mesec dana, namera nam je da u ovom tekstu čitaocima portala Media Press Srbija pružimo detaljnije informacije o novim Air Serbia avio linijama sa niškog aerodroma.

Inače, ovo će biti prve linije kompanije Air Serbia sa aerodroma „Konstantni Veliki“, s obzirom da su do sada svoje letove imale isključivo low cost kompanije mađarski Wizz Air i irski Ryanair, kao i švajcarska nacionalna avio-kompanija Swiss čiji avioni povezuju Niš i Cirih.

Linije od javnog interesa u avio saobraćaju

Letovi Air Serbia iz Niša će do završetka 2021. godine biti subvencionisani od strane države i imaće status avio linija od javnog interesa. Subvencionisana suma iznosi do 5 miliona evra godišnje, a ranije je najavljeno da je ugovor između domaće avio kompanije i Vlade Srbije potpisan za period od 1.07.2019. do 30.06.2023. godine. Subvencijama će, između ostalog, biti omogućene povoljnije cene avio karata i pristupačniji letovi za sve građane koji žele da avionom otputuju do neke od 12 novih destinacija.

Krajem marta Vlada Srbije je usvojila Odluku koja proglašava linije od javnog interesa u avio saobraćaju. Među njima su se našli i svi letovi Air Serbia sa niškog aerodroma, koji će povezivati Niš sa 12 evropskih gradova. Ovakav status dodeljen jenovim letovima iz Niša na osnovu analize i procene koju je uradila niška Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj i projekte, a koja pokazuje da će otvaranje linija kompanije Air Serbia iz Niša biti veoma podsticajno za razvoj jugoistične Srbije.

Naime, očekuje se da će nove avio linije imati pozitivan uticaj na razne delatnosti, kao što su taksi usluge ili rent a car iznajmljivanje automobila na aerodromu, zatim turizam, a pre svega medicinski i dentalni turizam, ugostiteljstvo i sl. Sa druge strane, korist će imati i sami građani, jer će ovih 12 odrednica obezbediti bolju povezanost Niša i jugoistočne Srbije sa brojnim zemljama starog kontinenta.

Air Srbia letovi iz Niša – red letenja aerodrom Konstantin Veliki

Uvođenjem novih Air Serbia linija, putnicima će sa niškog aerodroma biti omogućeno da odlete do 12 evropskih gradova, od čega su pet gradova u Nemačkoj (Nirnberg, Frankfurt (Han), Hanover, Fridrihshafen i Karlsrue), zatim dva grada u Italiji (Rim i Bolonja), i po jedan grad u Austriji (Salcburg), Švedskoj (Geteborg), Mađarskoj (Budimpešta), Sloveniji (Ljubljana) i Crnoj Gori (Tivat). Za sve gradove, osim za crnogorski Tivat, Air Serbia će organizovati po dva leta nedeljno. Air Serbia letovi od Niša do Tivta obavljaće se u 3 nedeljna termina. Evo i detaljnog reda letenja:

 • Air Serbia letovi do Bolonje su utorkom u 17:10 i četvrtkom u 18:45 časova, a očekivano vreme leta je 1 sat i 40 minuta. Ova ruta startovaće u utorak, 16. jula.
 • Za Budimpeštu iz Niša možete leteti od 1. avgusta ove godine, i to četvrtkom u 20:50 i nedeljom u 21:10 časova. Let traje 1 sat i 15 minuta.
 • Linije koje će povezivati Niš i Fridrihshafen takođe se otvaraju 1. avgusta, dva puta nedeljno – jedan let je četvrtkom u 06:45 ujutru, dok je drugi nedeljom u 16:05 časova. Predviđeno trajanje leta od Niša do Fridrihshafena je 120 minuta.
 • Do švedskog Geteborga avioni Air Serbia će leteti sa niškog aerodroma ponedeljkom u 18:35, kao i sredom u terminu od 14:00 sati. Prvi let zakazan je za sredu, 17. jul. Očekivano trajanje leta je 2 sata i 45 minuta.
 • Direktan let za Frankfurt Nišlije će imati na raspolaganju od 17. jula, takođe u dva termina: sredom u 8:20, kao i petkom u 07:15 sati. Air Serbia avioni koji lete iz Niša za Frankfurt sletaće na aerodrom Han, a let traje 2 sata i 20 minuta.
 • Još jedan grad u Nemačkoj do koga će ubuduće iz Niša leteti Air Serbia avioni je Hanover. Termini letova na relaciji Niš-Hanover su utorak u 07:55, odnosno četvrtak u 07:50 sati. Linija se otvara u utorak, 16. jula. Očekivano vreme leta od Niša do Hanovera iznosi 2 sata i 20 minuta.
 • Air Serbia od 3. avgusta uvodi i avio liniju iz Niša za Karlsrue, a oba polaska tokom nedelje su u ranim jutarnjim časovima – sredom u 06:05 i subotom u 05:45. Let traje oko 2 sata i 15 minuta.
 • Sledeća destinacija koju će pokriti nove avio linije iz Niša je glavni grad Slovenije, Ljubljana. Do Ljubljane ćete sa niškog aerodroma moći da letite ponedeljkom u 19:35, odnosno četvrtkom u 11:15 sati. Prvi let zakazan je za 1. avgust, a putovanje traje oko 1 čas i 15 minuta.
 • Letovi za Nirnberg obavljaće se od 15.07, jedan ponedeljkom u 20:05, a drugi četvrtkom u 13:40 sati. Očekivano vreme leta od Niša do Nirnberga je 1 čas i 55 minuta.
 • Od 2. avgusta putnici sa niškog aerodroma moći će direktno da lete i do Rima. Air Serbia organizuje dva leta nedeljno iz Niša do italijanskog glavnog grada, i to u terminima utorak (06:50) i petak (18:10). Let traje 1 čas i 50 minuta.
 • Istog datuma (2. avgusta) startuje i Air Serbia avio linija Niš-Salcburg. Do ovog austrijskog grada avioni naše avio kompanije leteće utorkom u 18:10 i petkom u 13:20 časova. Predviđeno vreme trajanja leta je 1 čas i 45 minuta.
 • Jedini grad do koga će sa aerodroma Konstantin Veliki leteti 3 aviona nedeljno je Tivat. Do ovog crnogorskog aerodroma uspostavljaju se avio-linije od 16. jula. Air Serbia imaće letove do Tivta utorkom u 13:45, petkom u 13:05, a od avgusta meseca i nedeljom u 12:40 časova.

Air Serbia letovi iz Niša – cena avio karata

Air Serbia je od 17. maja počela prodaju karata za svih 12 odredišta do kojih će njeni avioni leteti iz Niša. Bez obzira što Air Serbia nije niskotarifna kompanija, cene avio karata za letove iz Niša su prilično pristupačne.

Najmanje treba izdvojiti za let do Tivta, odnosno do Geteborga, do kojih je početna cena povratne karte 48 eura. Za povratnu avio kartu na relaciji Niš-Frankfurt putnici će plaćati početnu cenu od 51 euro, 52 eura košta let do Bolonje i nazad, dok cena od 53 eura važi za povratnu kartu do Ljubljane. Do ostalih destinacija, cene avio karata u pretprodaji su nešto veće: Karlsrue 55 eura, Nirnberg i Fridrihshafen 60,  Budimpešta i Hanover 61, Salcbur 62, dok je najskuplja povratna karta do Rima i za nju je potrebno izdvojiti 73 eura.

Prema rečima Dušana Kneževića, v.d. direktora niškog aerodroma, u 2018. godini aerodrom Konstantin Veliki opslužio je oko 350.000 putnika, a očekivanja su da će u 2019. godini broj putnika dostići 500.000, s obzirom da će broj linija biti više nego dupliran.

Nakon uvođenja novih linija kompanije Air Serbia, niški aerodrom imaće direktne letove do ukupno 22 destinacije, pa je sasvim logično očekivati pojačani promet putnika. Ono što za sada ostaje najveća nedoumica jeste kako će se ove novine sa niškog aerodroma odraziti na poslovanje niskotarifnih kompanija Wizz Air i Ryanair.

Portal Media Press Srbija vam želi srećan put!

 

Autor: Dragan Antić – Portal Media Press Srbija